Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Ferrari reageert op deal met FIA: 'We deden in feite niets illegaals'

Ferrari-teambaas Mattia Binotto blikt kort terug op de deal tussen de Italiaanse renstal en de FIA in 2020. Ferrari werd door enkele teams beschuldigd van het overtreden van de regels met hun krachtbron. De FIA deed onderzoek, maar bracht de details van dit onderzoek nooit naar buiten. Volgens Binotto was er niets aan de hand.

Ferrari werd in 2020 door de concurrenten beschuldigd van het overtreden van de regels in de Formule 1. De Scuderia zou iets met de brandstoftoevoer hebben gedaan en hier veel voordeel mee hebben gevonden. De FIA deed onderzoek, maar hield de uitslag van dit onderzoek geheim voor de buitenwereld. Alleen Ferrari en de FIA wisten de uitslag. De Italiaanse renstal liet op zijn beurt weten in het vervolg mee te helpen in het tegengaan van valsspelen in de Formule 1. Teambaas Mattia Binotto, die bij de BBC terugblikt op de afgelopen jaren bij Ferrari, legt uit dat het voorval 'nu geschiedenis is'. "Ik wil er liever niet over praten, maar wat we toen deden zat ongeveer op de limiet van de interpretaties." Wel benadrukt de Italiaan dat Ferrari nooit de regels heeft gebroken. "We deden in feite niets illegaals, anders waren we wel gediskwalificeerd", aldus Binotto.

Zwaar jaar voor Ferrari

De hele situatie met de Ferrari-krachtbron had enorme gevolgen voor het team. "In dat jaar verloren we niet alleen vermogen. De meeste teams verloren wat, maar wij verloren het meest en dat bracht ons van een voordeel naar een nadeel op de rest." "Daar bovenop hebben wij onze 2020-bolide ontworpen met het idee een motorvoordeel te hebben, dus ontwierpen wij onze bolide met veel downforce, waarbij we veel drag accepteerden." Wat volgde was volgens Binotto een zeer pijnlijk jaar. "We hebben als team geleden."

Viaplay
x
Breaking Aston Martin in protest tegen uitslag kwalificatie