Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Ferrari

Ferrari rijgt de Formule 1-schandalen aaneen

Ferrari is Formule 1 en Formule 1 is Ferrari. De Scuderia is onlosmakelijk verbonden met de sport, maar dat wil niet zeggen dat het het braafste jongetje van de klas is.

Charles Leclerc Ferrari Abu Dhabi GP 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Tegenover de vele Formule 1-wereldtitels - geen enkel team wist vaker de eindzege te pakken dan de Scuderia - staan ook de nodige controverses. Als het niet Ferrari zelf was, dan waren het wel de werknemers die het beroemde team in een kwaad daglicht stelden. Een overzicht van schandalen waarin Ferrari (bedoeld of onbedoeld) een hoofdrol speelde:

Spy gate

In 2007 werd de Formule 1-wereld opgeschrikt door wat we nu kennen als 'Spy gate'. Ferrari werd in deze eerder een slachtoffer dan een dader, aangezien één van de werknemers, Nigel Stepney, geheime informatie over de Ferrari-bolide doorsluisde naar McLaren. Een onderzoek werd ingesteld en uiteindelijk werd McLaren zwaar bestraft voor het spionageschandaal. Het team werd uit de uitslag van 2007 geschrapt en kreeg een boete van liefst 100 miljoen dollar.

Motorgesjoemel?

Oké, op papier heeft Ferrari in 2019 niks verkeerd gedaan. Immers, nergens staat zwart-op-wit dat Ferrari écht heeft gesjoemeld met de brandstoftoevoer, maar het team heeft de schijn zwaar tegen. Zeker omdat het team het met de FIA op een akkoordje gooide aan het begin van het 2020-seizoen. Wat daarin bedisseld werd is onduidelijk, maar duidelijk werd wel dat de motor van het daaropvolgende jaar niet beter was dan de motor van daarvoor, nadat de FIA meerdere technical directives uitvaardigde.

Ferrari vervalst competitie

Michael Schumacher is van 1996 tot en met 2006 hét boegbeeld van de Italiaanse formatie. Hij is degene die de wereldtitels bij elkaar moet rijden en alles en iedereen moet daarvoor wijken, zo ook teamgenoot Rubens Barrichello. De aimabele Braziliaan rijdt in 2002 de sterren van de hemel op de A1-Ring, pakt de poleposition en is op weg naar eenvoudige zege.

Ferrari besloot anders en gaf de teamorder om Schumacher voorbij te laten, dat terwijl de Duitser zo vroeg in het seizoen al een comfortabele voorsprong had. De schande is compleet als Schumacher Barrichello eigenhandig op de hoogste trede zet. Maar als hij écht een statement had willen maken, had hij natuurlijk gewoon zelf van het gas moeten gaan.

			© xpb.cc
	© xpb.cc

Nog meer teamorders

In 2010 was het verboden om teamorders te gebruiken. Toevallig vanwege die gebeurtenissen in Oostenrijk in 2022. Dus gebruikte Ferrari codetaal. Alhoewel... iedereen snapte wat het radiobericht aan Felipe Massa betekende toen Ferrari-teamgenoot Fernando Alonso in zijn spiegels te zien was. "Felipe, Fernando is sneller dan jij bent. Kan je bevestigen dat je deze boodschap hebt begrepen?"

Aangezien het duidelijk was dat dit een verhulde teamorder was, werd Ferrari op de vingers getikt. Het team moest 100.000 dollar boete betalen vanwege het overtreden van de sportieve reglementen. Verder kwam het er nog goed vanaf.

			© xpb.cc
	© xpb.cc

Schumacher doet een 'Schumachertje'

Als in 1997 de Formule 1 voor de seizoensafsluiter neerstrijkt Op Jerez de la Frontera, strijden Michael Schumacher en Jacques Villeneuve nog om het kampioenschap. Het principe is eenvoudig: wie wint, is kampioen. Schumacher doet er dan ook alles om Villeneuve achter zich te houden als de Canadees een aanval plaatst.

En 'alles' is in dit geval een botsing. Hij stuurt willens en wetens tegen de Williams van de Canadees, maar schakelt enkel zichzelf uit. Drie jaar eerder lukte het hem wél toen hij Damon Hill succesvol uitschakelde op een soortgelijke manier. Dit keer echter viel hij door de mand. Hij werd uit de uitslag van het WK geschrapt. Heel het seizoen was zo voor niets geweest.

			© Photo4
	© Photo4

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Fernando Alonso

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Horner: 'Achterbakse actie van één van onze concurrenten'