Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Ferrari

Ferrari, wat haal je je op de hals met Lewis Hamilton?

Kijk achter mijn oor en je zal wellicht nog wat sporen van huidirritatie herkennen, puur vanwege het feit dat ik me veelvuldig achter de oren heb gekrabd na het nieuws dat Lewis Hamilton per 2025 overstapt naar Ferrari. Het lukt me maar niet om vast te stellen voor wie dit nou de grootste winst is.

Leclerc Hamilton
Column
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Natuurlijk lees je te pas en te onpas dat Ferrari de droom is van iedere (F1)-coureur vanwege de iconische status van het team. Het roept bij mij echter wel de vraag op hoeveel net-niet-jaren Ferrari mag meemaken voordat die status verandert. Natuurlijk, Sebastian Vettel en Fernando Alonso zijn recente voorbeelden van coureurs die hun dromen waarmaakten door voor Ferrari te rijden, maar wie van beiden zal terugkijken op die tijd met de omschrijving 'toptijd!'?

Is de winst voor Hamilton? Prestatietechnisch zou je zeggen dat Ferrari, in ieder geval met de kennis van nu, eerder een stap zijwaarts is dan een stap vooruit. Ferrari of Mercedes: van beide teams kun je stellen dat het onduidelijk is hoe ze er de komende jaren voorstaan en in welke mate ze opgewassen kunnen zijn tegen Red Bull. Het is nu lastig te vorspellen wie er in 2024 de betere van de twee teams is.

Is de winst dan wellicht voor Ferrari? Na de bekendmaking leek het erop dat de aandelen van Ferrari door het dak gingen, maar dat had veel meer te maken met de gunstige kwartaalcijfers die Ferrari ongeveer tegelijkertijd publiceerden. En natuurlijk, je kan het slechter treffen dan een zevenvoudig wereldkampioen F1 in één van je auto's, maar had men niet al een paradepaardje in huis?

Een kleine twee weken geleden kreeg Charles Leclerc op onomwonden wijze te horen dat hij toch echt de nummer één-coureur voor de komende jaren is. Immers, hoe moet je dat meerjarencontract waar tientallen miljoenen mee gemoeid zijn anders lezen?

Echter, een paar dagen later kreeg hij op misschien wel net zo onomwonden wijze te verstaan dat hij misschien toch niet zo heel erg de nummer één-coureur gaat zijn. Ze gaan Hamilton als recordkampioen echt niet vertellen toch maar vooral achter de Monegask aan te hobbelen.

Zou Leclerc het geweten hebben dat Hamilton komt? Zo ja, dan siert het hem des te meer dat hij het commitment met Ferrari naast Hamilton aan gaat. Zo niet, dan is het niet ondenkbaar dat hij zich in het ootje genomen voelt, zoals hij al vaker door Ferrari is benadeeld door wat twijfelachtige strategische beslissingen. Dan wordt het geduld van Leclerc des te meer op de proef gesteld.

Kan het aantrekken van Hamilton zo'n twijfelachtige strategische beslissing zijn? Veel hangt af van de hierboven gestelde vraag. En zelfs áls Leclerc volmondig ja heeft gezegd op een teaminterne strijd met Hamilton, dan nog is dat geen garantie voor een harmonieuze samenwerking. Hamilton was zelf nog het lijdend voorwerp in de teaminterne strijd met Nico Rosberg die bij vlagen behoorlijk ontspoorde. Voor de F1-fan is het een affiche om van te smullen. De hypersuccesvolle oudgediende tegen de eeuwige belofte die nog steeds wacht op de eerste échte kans om die belofte in te lossen.

Hamilton kan met prestaties die je van een recordkampioen mag verwachten de carrière van Leclerc bij Ferrari breken, daar is geen handtekening tegen opgewassen. Andersom, als Leclerc Hamilton klopt, dan ligt het risico dat Hamilton roemloos via de achterdeur verdwijnt op de loer. Hoe roemloos vertrok Vettel daar ook alweer? Hij vond nog onderdak bij Aston Martin, maar Hamilton hikt tegen de late herfst van zijn carrière aan.

Hamilton neemt willens en wetens het risico om de Formule 1 te verlaten na een mislukt avontuur. Is de liefde voor de Scuderia dan toch groot genoeg zoals iedereen altijd beweert? Aan de andere kant, juist omdat het onduidelijk is welke kant het Mercedes-verhaal op gaat, is het misschien wel een vrij te nemen gok. Eerder gaven jullie zelf aan of jullie denken dat het een succes wordt. De uitslag check je hieronder.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning tijdens de Grand Prix van Bahrein. Zal Verstappen wederom zegevieren in Bahrein? Als de Nederlander wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
# Coureur Punten
# Team Punten
Volledige stand
x
Lewis Hamilton verklaart mislukte kwalificatie: "Niet leuk om mee te rijden"