Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
FIA

FIA bevestigt maatregel na uitputtingsslag in Qatar

De FIA World Motor Sport Council kwam in Bakoe voor het laatst bij elkaar om bepaalde regels voor 2024 vast te stellen. Een maatregel om de uitputtingsslag van de Grand Prix van Qatar te voorkomen stond hoog op de agenda.

Verstappen Qatar
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

De Grand Prix van Qatar en vooral de nasleep ervan hielden de gemoederen bezig. De hitte, in combinatie met de hoge luchtvochtigheid, leidde tot uitputting en ziekte bij coureurs. Er werd gelijk om maatregelen gevraagd en de FIA kondigde aan het te gaan onderzoeken. Nu is er een klap op gegeven in de laatste vergadering van het World Motor Sport Council.

In 2024 komt er een zogenaamde cooling 'scoop' op de bolides als er sprake is van bloedhete omstandigheden. Daar wordt in de IndyCar Series al gebruikt van gemaakt middels een luchthapper, die aan de bovenkant van de aeroscreen (hoofdbescherming red.) is geplaatst. De FIA stelt dat deze maatregel een 'eerste stap moet zijn' en er nog wordt gekeken naar andere mogelijkheden.

Het is niet het enige besluit. Zo gaan de lampen in de pitstraat vanaf 2024 veertig minuten voor de start op groen. Dit seizoen was dat nog vijftig minuten. Ook mogen er minder- en minder zware metalen onderdelen op de vloer worden bevestigd. Het gaat dan wel alleen om onderdelen die als veiligheidsrisico zijn aangeduid. Tenslotte moeten monteurs van bolides die uit de pitstraat starten eerder stoppen met hun werk aan de auto.

Ook interessant:

Max Verstappen reed op 80% van zijn kunnen

Er gaan geruchten dat Leclerc een nieuwe megadeal tekent met Ferrari. Hoe kijken onze kenners Dimmers, Coronel en Mosterdijk daar tegenaan? En hoe diep moest Verstappen werkelijk gaan?

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Red Bull gewaarschuwd voor vertrek Verstappen bij aanblijvende onrust