Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Haas F1 Team

FIA controleert Haas-fabriek na insinuaties van concurrentie over Ferrari-samenwerking

De FIA was op woensdag aanwezig in de fabriek van Haas in Maranello, waar ze onder meer IT-systemen controleerden. Teambaas Guenther Steiner heeft niets te verbergen en is helemaal klaar met alle insinuaties van de andere F1-teams.

Schumacher gravel Australia
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

Is Haas een B-team van Ferrari? Het team koopt haar motor, versnellingsbak en achterwielophanging op bij de Italianen, maar sommige concurrenten denken dat er meer speelt tussen de twee teams. Sommigen willen zelfs zien dat de regels worden veranderd, zodat een innige samenwerking zoals tussen Ferrari en Haas en Red Bull én AlphaTauri niet meer mogelijk is.

Teambaas Guenther Steiner van de Amerikaanse renstal kan niets met die boodschap. Volgens hem zijn de regels nu prima en houdt Haas zich er netjes aan. "We doen alles volgens de reglementen. Ik heb tegen de FIA gezegd: kom alsjeblieft dagelijks controleren, want we doen alles volgens de regels!", zo vertelt hij bij het Duitse RTL.

FIA controleert in Maranello

Haas heeft sinds vorig jaar een eigen gebouw in Maranello, in de buurt van de Ferrari-fabriek, en ook liep er vorig jaar wat Ferrari-personeel over naar Haas. Onder meer Toto Wolff zette daar zijn vraagtekens bij, maar Steiner benadrukt nogmaals dat er niets gaande is wat niet door de beugel kan.

"Op woensdag was de FIA bij ons aan het controleren in Maranello. Ze zijn van harte welkom. Als ze iets vinden, zullen we het verbeteren, maar ze zullen niet concluderen dat we een auto hebben gekopieerd. Daarvoor komen ze te vaak langs. Ik heb ze gezegd: 'doe wat jullie willen, jullie zijn altijd welkom'."

"Ze controleerden onder meer alle IT-systemen", gaat de Italiaanse teambaas verder. "Om te zien of we banden hebben met Ferrari, of we gegevens met hen delen. Wij zijn echter niet zo dom om dat risico te nemen. Voor Ferrari staat er bovendien ook veel op het spel. Als je terugdenkt aan de zaak Mercedes-Racing Point. Daar werd Mercedes ook in meegesleurd en Ferrari kan zich dat niet veroorloven. Wij willen dat ook niet", zo doelt hij op de zaak in 2020, toen Racing Point de Mercedes-brake ducts gekopieerd bleek te hebben.

Steiner laat iedereen lekker lullen

Voor Steiner is de kritiek op Haas niets nieuws meer. Hij moet het al jaren aanhoren en daarom ligt hij er ook niet van wakker. Hij roept zijn klagende concurrenten op om eens met iets nieuws te komen.

"De kritiek komt altijd als we een goede auto hebben. Het is saai geworden, net als opgewarmde soep. Het is altijd hetzelfde liedje. Iedereen probeert weer iets te zien dat er niet is. We volgen de regels gewoon."

"Deze kritiek en het constante geklaag worden vermoeiend. Als je klaagt moet je goede argumenten hebben. Je kan niet constant hetzelfde blijven zeggen, want anders klink je als een kapotte plaat", aldus Guenther.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull moeten vanaf nu all-in gaan

In de nieuwste RacingNews365-podcast blikken Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk uitgebreid vooruit op de Grand Prix van Emilia-Romagna.

Forbidden

Weddenschappen Kevin Magnussen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Emilia-Romagna 2022 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen wekt verbazing alom: "Dat was echt belachelijk"