Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA doet viertal aanbevelingen na uitgebreid onderzoek GP Abu Dhabi

De FIA gaf in de uitkomsten naar het onderzoek naar de Grand Prix van Abu Dhabi aan wat er precies mis was gegaan, maar hoe denkt het bestuursorgaan herhaling in de toekomst te voorkomen? Een viertal aanbevelingen moet daar op toezien.

De FIA publiceerde het volledige onderzoek naar de uitkomst van de Grand Prix van Abu Dhabi in 2021 op de zaterdag van de Grand Prix van Bahrein in 2022. Uit een analyse van de chronologische gebeurtenissen op het Yas Marina Circuit, blijkt een aantal zaken . Zo stond wedstrijdleider Michael Masi er op een bepalend moment helemaal alleen voor en werd de druk op hem ook nog eens opgevoerd door de teambazen van Red Bull en Mercedes die met hem aan de lijn hingen. Er staat beschreven wat er mis ging tijdens die race, maar later in het document staat een viertal aanbevelingen beschreven die er op toe moeten zien dat een herhaling van zetten voorkomen wordt. Die aanbevelingen waren in meer of mindere mate al bekend en daar is ook al deels naar gehandeld.

De vier aanbevelingen van de FIA

Om de wedstrijdleider te assisteren bij het maken van beslissingen wordt er een Virtual Race Control Room in het leven geroepen, vergelijkbaar met de VAR in voetbal. Deze 'kamer' is net buiten het circuit gevestigd, maar staat real time in contant met de wedstrijdleider en de meest moderne tools worden aangewend om de juist regels toe te passen. Direct radioverkeer met de wedstrijdleider wordt verboden om zo de wedstrijdleider te beschermen tegen druk van buitenaf, zodat hij besluiten in rust kan nemen. Het zal nog steeds wél mogelijk zijn om vragen te stellen aan de wedstrijdleider, maar dan volgens een goed beschreven en niet indringend proces. Het proces van jezelf van een ronde achterstand ontdoen achter een safety car moet opnieuw worden bekeken en de bevindingen daarvan moeten voor aanvang van het nieuwe seizoen gepresenteerd worden aan de de F1 Commissie. Een nieuwe wedstrijdmanagement is aangesteld voor aanvang van de wintertest in Barcelona. Niels Wittich en Eduaro Freitas zullen om en om als wedstrijdleider fungeren en zullen worden bijgestaan door de voormalig rechterhand van wedstrijdleider Charlie Whiting, Herbie Blash. Om de nieuwe structuur helemaal te vervolmaken moest er nog een nieuwe F1 Sporting Director worden aangesteld en naast Herbie Blash wordt er nóg een adviseur aangesteld.

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap