Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
FIA

FIA en F1 sluiten vrede na recente spanningen

Er waren spanningen tussen de FIA en de F1, maar onderlinge gesprekken hebben deze zorgen weggenomen.

Ben Sulayem Domenicali
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

FIA-president Mohammed Ben Sulayem en Stefano Domenicali, de CEO van de Formule 1, hebben gesprekken gevoerd naar aanleiding van toenemende spanningen tussen de twee partijen. De spanningen tussen de FIA en de F1 zijn ontstaan op het moment dat Ben Sulayem in december 2021 als president begon, onder andere met de nasleep van het controversiële einde van de Grand Prix van Abu Dhabi in 2021. Ben Sulayem startte een onderzoek omtrent de handelingen van wedstrijdleider Michael Masi in de slotfase, toen Max Verstappen de wereldtitel won door Lewis Hamilton in te halen in de laatste ronde. 

De Formule 1 betichtte Ben Sulayem in januari 2023 bovendien van een onacceptabele inmenging, omdat er berichten naar buiten kwamen dat het Saudi-Arabische Public Investment Fund (PIF) een prijskaartje van 20 miljard dollar aan de F1 had gehangen en het bedrijf een bod overwoog. Ben Sulayem drong aan op voorzichtigheid met betrekking tot het "opgeblazen" cijfer, maar het leidde wel tot verdere spanningen tussen de FIA en F1. En toen moest Andretti nog komen...

De FIA keurde de aanvraag van Andretti goed, omdat ze aan alle sportieve en technische eisen voldeden, maar de Formule 1 gaf een negatief advies af voor 2025 en 2026. Wel bleef de deur openstaan voor 2028, wanneer General Motors als motorleverancier in zou willen stappen.

Vrede

Ondanks de toegenomen spanningen heeft RacingNews365 begrepen dat Ben Sulayem en Domenicali elkaar hebben ontmoet om de problemen op te lossen en de F1 vooruit te helpen. De FIA en de F1 laten het volgende weten in een statement. "De Formule 1 is nog nooit zo sterk geweest en groeit wereldwijd. De FIA en Formule 1 zijn vastbesloten om de beste resultaten te behalen voor de hele sport. Beide partijen ontwikkelen een nieuw strategisch plan waarmee we kansen kunnen grijpen en het potentieel van de F1 in de komende jaren verder kunnen vergroten."

De gesprekken vinden plaats op het moment dat er onderhandeld wordt over het nieuwe Concorde Agreement. Het document, dat per 2026 in werking treedt, is het contract tussen de FIA, F1 en de 10 teams over het verdelen van prijzengeld en tv-inkomsten. RacingNews365 heeft begrepen dat de gesprekken tussen Ben Sulayem en Domenicali veel breder waren dan alleen het Concorde Agreement.

Praat mee!

Viaplay
x
Italiaanse media Jubelende Italiaanse media plaatsen vraagtekens bij snelheid Red Bull, loven 'groot kampioen' Verstappen