Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA gaat olieverbruik streng controleren

Sinds de tweede helft van het vorige seizoen is olieverbruik een hot topic. Want zijn er nu teams die teveel olie meeverbranden met de brandstof, of niet? De FIA ​​het olieverbruik streng controleren. Dat kan sommige teams in de problemen brengen voorafgaand aan de Grand Prix van Australië.

De FIA heeft voor 2018 de regels ten aanzien van het olieverbruik aangepast. In 2017 was het nog toegestaan om 1.2 liter olie per 100 kilometer te verbruiken, later in het seizoen werd dat verlaagd tot 0.9 liter. Dit seizoen is dit verder verlaagd tot 0.6 liter olie per 100 kilometer zijn. De FIA gaat streng controleren of de teams zich hier ook aan houden.

Deze controles worden steekproefsgewijs gedaan voordat de kwalificatie op zaterdag van start gaat, maar zijn een tijdrovende klus. De olietanks zijn namelijk moeilijk te bereiken, maar worden als losse module vol en leeg gewogen wvoorafgaand aan de kwalificatie. Om die reden geeft de FIA aan dat deze maatregel gevolgen kan hebben. Teams gaan mogelijk trainingstijd missen vanwege de tijd die zo'n controle vergt. De teams kunnen een controle bovendien niet weigeren, omdat de regels voorschrijven dat teams te allen tijde de auto moeten kunnen voorleggen aan de stewards.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"