Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA geeft duidelijkheid over tijdstraffen bij pitstops na 'Alonso-gate'

Wat mag wel en wat mag niet als een Formule 1-coureur bij een pitstop een tijdstraf uitzit? De FIA heeft hier nu opheldering over gegeven na de bizarre reeks van beslissingen rondom het uitzitten van een tijdstraf door Fernando Alonso bij de GP van Saoedi-Arabië.

Aston Martin-coureur Fernando Alonso mocht in Saoedi-Arabië starten vanaf P2. Alonso stond bij de start echter te ver links van zijn gridbox geparkeerd en kreeg een straf van vijf seconden. Die zat hij uit tijdens zijn enige pitstop die race. Ondanks het feit dat de straf correct leek te worden uitgevoerd, meldde de wedstrijdleiding in de laatste ronden aan de stewards dat dit niet het geval was. De achterste krik leek de Aston Martin te raken voordat de vijf seconden verstreken waren. Hiervoor kreeg Alonso alsnog een tijdstraf en zo zakte hij van P3 naar P4. De podiumplek was voor George Russell. Aston Martin protesteerde en het lukte uiteindelijk om de beslissing terug te laten draaien. Zo pakte Alonso toch zijn 100ste podium in zijn carrière. Een soortgelijke situatie deed zich voor met Alpine-coureur Esteban Ocon in Bahrein. Nu geeft de FIA duidelijkheid: niets (of niemand) mag de auto aanraken wanneer deze een tijdstraf uitzit.

Niet fysiek aanraken

In een bericht aan alle teammanagers en andere FIA-functionarissen, legt FIA-directeur Steve Nielsen uit wat vanaf heden de regel is. "Voor alle duidelijkheid en tot nader order zal in deze context het fysiek aanraken van de auto of coureur met de hand, gereedschap of apparatuur (inclusief de voor- en achterkrikken) tijdens een dergelijke straf worden beschouwd als werk", schrijft hij. Koelventilatoren blijven toegestaan wanneer een straf wordt uitgezeten, maar de ventilatoren mogen de auto niet fysiek aanraken totdat de tijd is verstreken. Dit geldt per direct en is dus ook al van kracht dit weekend bij de GP van Australië.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"