Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
FIA

FIA geeft uitleg over Red Bull-beschuldigingen

Het 'trucje' waardoor Red Bull Racing de rijhoogte tussen de kwalificatie en de race zou kunnen aanpassen, zorgt voor een hoop ophef in Austin. De FIA maakt daar nu eigenhandig een einde aan door te stellen dat het geen verhaal meer is.

Sinds woensdag gaat het bijna nergens anders meer over in de Formule 1: de aantijgingen aan het adres van Red Bull Racing over het aanpassen van de rijhoogte tussen de kwalificatie en de race. De Oostenrijkse renstal heeft toegegeven dat het een 'trucje' er is. "Ja, het bestaat, al is het ontoegankelijk zodra de auto volledig is gemonteerd en klaar is om te rijden. In de talloze gesprekken die we met de FIA hebben gevoerd, kwam het onderdeel ter sprake en we zijn een plan overeengekomen voor de toekomst", zo liet het team donderdag al weten.

Daar waar McLaren een onderzoek eist, geeft de FIA nu een update over de hele situatie. De baas van de single seaters, Nikolas Tombazis, vertelt: "Tijdens de vorige race (in Singapore, red.) werden we erop gewezen dat bepaalde designs een verandering van de hoogte van de voorkant van de auto, die sommigen een bib noemen, mogelijk konden maken in parc fermé. Maar we hadden geen enkele aanwijzing of bewijs dat iemand zoiets deed", zo begint Tombazis zijn verhaal bij Sky Sports F1.

"Dat zou duidelijk illegaal zijn volgens de regels van parc fermé. Maar ik zou zeggen dat we geen duidelijke aanwijzing hadden dat iemand zoiets deed. We hebben gezegd dat er vanaf deze race geen enkele mogelijkheid mag bestaan om zoiets te doen. Als een team een ontwerp heeft dat een snelle wissel van die hoogte mogelijk maakt, dan zal het verzegeld moeten worden, zodat ze er niet bij kunnen in parc fermé. Ik denk dat alle teams zich daaraan hebben gehouden. Wat ons betreft is dat redelijk onder controle."

Tombazis is in ieder geval van één ding overtuigd. "Ik denk dat het vanaf nu zeker geen verhaal meer is. Ik denk dat we alles hebben gedaan wat nodig is om beschuldigingen te voorkomen. En natuurlijk is er een spannend kampioenschap en raken mensen enthousiast over elkaars auto. Al kunnen insinuaties tussen teams in een zeer competitieve omgeving niet definitief worden uitgesloten. Maar in de huidige situatie geloven we dat het een non-story is.”

Nu de herfststop voorbij is, wordt dit weekend de GP van de Verenigde Staten verreden. Als Max Verstappen of een andere favoriet dit weekend wint in Austin, betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Red Bull-engineer onthult: "Verstappen ontsnapte aan uitvalbeurt"