Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
FIA

FIA grijpt in na verdenkingen illegale truc F1-team

Een van de tien Formule 1-teams zou een slimme truc hebben toegepast om de rijhoogte van de auto tussen de kwalificatie en de race aan te passen. De FIA grijpt daar vanaf de Grand Prix van de Verenigde Staten echter op in, zo meldt Autosport.

Singapore start
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Autosport meldt dat er de afgelopen weken gesprekken hebben plaatsgevonden tussen verschillende teams en de FIA, om te bespreken dat een onbekende auto een slimme manier zou hebben gevonden om de rijhoogte van de auto aan te passen tussen de kwalificatie en de race. Uiteindelijk heeft dat ervoor gezorgd dat de FIA meteen heeft ingegrepen.

De front bib, oftewel de T-tray aan de voorkant van de auto, zou door het ene team zijn aangepast door de instellingen binnen de cockpit te veranderen, zo meldt de publicatie. Dat zou een significant voordeel opleveren, ook al wordt de rijhoogte slechts minimaal aangepast. Maar zo'n verandering tijdens parc ferme is een overtreding van de technische reglementen, al zegt de FIA geen sluitend bewijs te hebben ontvangen dat een dergelijke truc door iemand is gebruikt. Toch past de internationale autosportfederatie de procedures voor de controles aan.

Een woordvoerder van de FIA legt het als volgt uit: "Elke aanpassing aan de speling van de front bib (de T-tray, red.) tijdens parc ferme-omstandigheden is volgens de reglementen strikt verboden. Hoewel we geen enkele aanwijzing hebben ontvangen dat een team een dergelijk systeem gebruikt, blijft de FIA waakzaam in onze voortdurende inspanningen om het toezicht op de sport te verbeteren."

"Als onderdeel hiervan hebben we procedurele aanpassingen doorgevoerd om ervoor te zorgen dat de speling aan de voorkant niet gemakkelijk kan worden gewijzigd. In sommige gevallen kan dit betekenen dat er een zegel moet worden aangebracht om er zeker van te zijn dat de regels worden nageleefd."

Ook interessant:

De Grand Prix van de Verenigde Staten wordt cruciaal voor Max Verstappen en Red Bull, vooral wegens een langverwachte update. Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken het in een kakelverse RacingNews365 Formule 1-podcast!

Nu de herfststop voorbij is, wordt dit weekend de GP van de Verenigde Staten verreden. Als Max Verstappen of een andere favoriet dit weekend wint in Austin, betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Overtreding FIA grijpt in na verdenkingen illegale truc F1-team