Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Michael Masi

FIA haalt schouders op na uitgebreide kritiek: "Elke scheidsrechter is impopulair"

De stewards hebben onlangs een aantal controversiële beslissingen moeten nemen en Michael Masi denkt dan ook dat het momenteel niet makkelijk is om steward te zijn.

Hamilton Verstappen Brazil
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Pirelli

Lewis Hamilton die werd gediskwalificeerd nadat zijn achtervleugel niet door de technische keuring heen kwam. Max Verstappen die een gridstraf van vijf plaatsen aan zijn broek kreeg voor het negeren van gele vlaggen. En dan was er ook nog het incident tussen de twee titelrivalen in Brazilië wat voor veel opschudding zorgde.

Mercedes vroeg voor dit incident nog een Right to Review aan, maar ook dat verzoek werd afgewezen. De Formule 1-stewards hebben de laatste tijd nogal een aantal belangrijke en omstreden besluiten moeten nemen.

Wedstrijdleider Michael Masi denkt dat het door de intensiteit van het titelgevecht momenteel ook niet makkelijk is om steward te zijn. "We moeten een stapje terug doen en onthouden dat we voor het eerst sinds lange tijd in een echte kampioensstrijd zitten tussen twee geweldige coureurs en twee fantastische teams."

"Volgens mij is er geen scheidsrechter in de wereld die dan populair zal zijn", zei de Australiër na afloop van de Grand Prix van Qatar tegen onder meer RacingNews365.

Geen vaste groep stewards in F1

"Ongeacht of je een scheidsrechter bent, of een toezichthouder of steward van welke sport dan ook. Dat is een deel van de rol die wij vervullen en vanuit ons perspectief zullen er altijd kleine verschillen zijn. Maar het is ook aan de stewards om die te maken", vindt de wedstrijdleider.

Door de verschillende controversiële beslissingen is er een oproep ontstaan voor een vaste groep stewards in de F1, die de hele wereld over reizen en elke race bijwonen, maar daar ziet Masi niks in. "Een vaste groep stewards (in een andere klasse, red.) sprak een aantal wijze woorden. Zij denken dat een vaste groep stewards eerder bevooroordeeld is", aldus de Australiër.

Hij denkt dat het roulerende systeem van stewards dat de Formule 1 nu hanteert, het juiste systeem is. "Ik heb vertrouwen in het steward-systeem zoals het nu is. Een poule met vier voorzitters, de groep van driverstewards waar we uit kunnen putten en de manier waarop alle voorzitters regelmatig bijeenkomen."

Waarom sommige besluiten lang duren

F1-teams, coureurs en ook fans moeten de laatste tijd wel lang wachten voordat de stewards een besluit hebben genomen. Volgens Masi is dit prima te verklaren en willen de stewards zich goed indekken.

"Het is ongebruikelijk lang, maar ik denk dat ze alles gewoon extra goed willen controleren met wat er momenteel op het spel staan. Ze willen de juiste beslissing nemen, zonder zichzelf bloot te stellen aan kritiek. Dus daarom nemen ze de tijd om tot deze conclusies te komen."

Ook interessant:

Het is nu echt oorlog tussen Red Bull en Mercedes

De titelstrijd in de Formule 1 speelt zich niet alleen af op het asfalt. Red Bull en Mercedes proberen elkaar ook naast het circuit zo veel mogelijk dwars te zitten. Waar is deze oorlog begonnen en wat kan er nog allemaal gebeuren? Bekijk het in onderstaande video.

Geniet nog meer van jouw favoriete F1-site zonder advertenties, een exclusieve app én nog veel meer.

Check het snel!
Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Qatar 2021 RN365 Nieuwsdossier

10 reacties

Viaplay
x
Verstappen reageert: "Hou dan gewoon je mond"