Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Nikita Mazepin

FIA hakt knoop door over deelname Russische coureurs in de autosport

De FIA heeft het advies van het Internationaal Olympisch Comité, dat adviseerde Russische atleten uit te sluiten van deelname aan internationale sportevenementen, overgenomen. Er is echter toch nog een kans voor Russische coureurs zoals Nikita Mazepin om uit te komen in bijvoorbeeld de Formule 1.

Mazepin Schumacher shakedown 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Haas

Naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne worden er wereldwijd sancties opgelegd aan Rusland. Het Internationale Olympische Comité kwam op maandag met het advies aan alle sportbonden om geen Russische of Wit-Russische atleten toe te laten tot internationale sportevenementen, om zo 'de integriteit van internationale sportevenementen en de veiligheid van de deelnemers te beschermen'.

De FIA-president kondigde vervolgens een spoedberaad aan van het hoogste orgaan van de autosportbond, the World Motor Sport Council, die deze dinsdag plaatsvond. Op dinsdagavond bracht de autosportbond het nieuws naar buiten dat ze hebben besloten om het advies van het IOC over te nemen.

Mazepin heeft nog een kans

Het zou in principe betekenen dat Mazepin zijn Formule 1-zitje bij Haas gedag kan zeggen. In haar eigen statement zei de IOC echter ook het volgende.

"Als dit op korte termijn niet mogelijk is vanwege organisationele of juridische redenen, dan moeten de sportbonden er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er geen atleten uit Rusland en Wit-Rusland meedoen onder de naam van het land. Alleen als neutrale atleten en neutrale teams."

De FIA heeft besloten om het advies van het IOC over te nemen, maar het betekent niet per se het einde van Russische coureurs. Coureurs als Mazepin mogen nog wel uitkomen in de Formule 1 of andere internationale klassen, maar mogen dit niet onder de Russische vlag doen, maar in een neutrale capaciteit. Ze moeten onder de 'FIA-vlag' uitkomen.

Andere maatregelen zijn er ook. Zo mogen er geen autosportevenementen georganiseerd worden in (Wit-)Rusland . Nationale symbolen van (Wit-)Rusland zijn uit den boze en volksliederen van de desbetreffende landen zijn ook ten strengste verboden.

Bovendien doen alle gekozen FIA-commissieleden uit (Wit-)Rusland 'tijdelijk' een stapje opzij.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull speelden verstoppertje

In de nieuwste RacingNews365-podcast blikken Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk uitgebreid terug op de testdagen in Barcelona.

23 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Breaking Uitslag kwalificatie Formule 1 GP Monaco 2022