Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA hakt knoop door over deelname Russische coureurs in de autosport

De FIA heeft het advies van het Internationaal Olympisch Comité, dat adviseerde Russische atleten uit te sluiten van deelname aan internationale sportevenementen, overgenomen. Er is echter toch nog een kans voor Russische coureurs zoals Nikita Mazepin om uit te komen in bijvoorbeeld de Formule 1.

Naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne worden er wereldwijd sancties opgelegd aan Rusland. Het Internationale Olympische Comité kwam op maandag met het advies aan alle sportbonden om geen Russische of Wit-Russische atleten toe te laten tot internationale sportevenementen, om zo 'de integriteit van internationale sportevenementen en de veiligheid van de deelnemers te beschermen'. De FIA-president kondigde vervolgens een spoedberaad aan van het hoogste orgaan van de autosportbond, the World Motor Sport Council, die deze dinsdag plaatsvond. Op dinsdagavond bracht de autosportbond het nieuws naar buiten dat ze hebben besloten om het advies van het IOC over te nemen.

Mazepin heeft nog een kans

Het zou in principe betekenen dat Mazepin zijn Formule 1-zitje bij Haas gedag kan zeggen. In haar eigen statement zei de IOC echter ook het volgende. "Als dit op korte termijn niet mogelijk is vanwege organisationele of juridische redenen, dan moeten de sportbonden er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er geen atleten uit Rusland en Wit-Rusland meedoen onder de naam van het land. Alleen als neutrale atleten en neutrale teams." De FIA heeft besloten om het advies van het IOC over te nemen, maar het betekent niet per se het einde van Russische coureurs. Coureurs als Mazepin mogen nog wel uitkomen in de Formule 1 of andere internationale klassen, maar mogen dit niet onder de Russische vlag doen, maar in een neutrale capaciteit. Ze moeten onder de 'FIA-vlag' uitkomen. Andere maatregelen zijn er ook. Zo mogen er geen autosportevenementen georganiseerd worden in (Wit-)Rusland . Nationale symbolen van (Wit-)Rusland zijn uit den boze en volksliederen van de desbetreffende landen zijn ook ten strengste verboden. Bovendien doen alle gekozen FIA-commissieleden uit (Wit-)Rusland 'tijdelijk' een stapje opzij.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi