Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
FIA

FIA legt uit waarom Verstappen wél straf kreeg in Monza en Leclerc nu niet

Charles Leclerc wist een zwaarbevochten zege in Ferrari's thuisrace te boeken, maar Lewis Hamilton vond het opvallend dat de Monegask in Italië slechts een waarschuwing kreeg - voor het soort actie waarvoor Max Verstappen in 2018 nog bestraft werd. F1-wedstrijdleider Michael Masi van de FIA legt uit hoe dat zit.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Lewis Hamilton was na de Grand Prix van Italië niet te spreken over een verdedigende actie van Charles Leclerc om de leiding. De Monegask liet volgens de Brit te weinig ruimte bij het ingaan van de tweede chicane op het circuit van Monza, waardoor de Mercedes-coureur even met twee wielen buiten het asfalt belandde. De wedstrijdleiding toonde daarop de zwart-witte waarschuwingsvlag aan Leclerc - die sinds de afgelopen Grand Prix van België weer in gebruik genomen is.

Na de race verwees Hamilton naar een soortgelijk incident in 2018, waarbij Max Verstappen in de eerste chicane geen ruimte gaf aan aanvaller Valtteri Bottas. De Nederlander kreeg daarop een tijdstraf. Volgens de vijfvoudig wereldkampioen is de 'waarschuwing' die Leclerc ditmaal kreeg daarom niet consistent vergeleken met wat een jaar eerder gebeurde.

"Het gaat echter om twee verschillende zaken", legt F1-wedstrijdleider Michael Masi na afloop van de Grand Prix op verzoek van RacingNews365 uit. "Enerzijds is er die oude zaak met Max. Anderzijds hebben we het dít jaar over de coureurs meer laten racen en het feit dat we onlangs in Spa de waarschuwingsvlag voor onsportief gedrag weer hebben ingevoerd."

Volgens Masi haalde Pierre Gasly tijdens de Belgische GP een actie uit die wél te vergelijken was met die van Leclerc, binnen de huidige context. De Australiër vervolgt: "Door de waarschuwingsvlag weer in te zetten, is de hele dynamiek veranderd - ook door de wens coureurs meer te laten racen en de gesprekken daarover dit jaar."

Masi is niet bang dat dit de deur openzet voor meer 'agressieve' acties in de Formule 1: "Het gaat om hard met elkaar strijden. Daarom kun je geen vergelijkingen meer maken met situaties van langer geleden. En het is nog steeds aan de stewards om te bepalen wanneer een straf nodig is, of alleen de waarschuwingsvlag. We moeten en kunnen we elke situatie apart bekijken."

Poll

Verdiende Leclerc een straf voor zijn actie op Hamilton?

keer gestemd

Fotoalbum

Rapportcijfers Formule 1-coureurs na GP van Italië

Na de Grand Prix van België schreef Charles Leclerc ook de Grand Prix van Italië op zijn naam. De Monegask blijft imponeren.

Bekijk het album

RN365 Nieuwsdossier Formule 1 GP Italië 2019

Volg hier het belangrijkste nieuws over de Italiaanse Grand Prix, de thuisrace van Ferrari.

41 reacties

    Breaking FIA bevestigt nieuwe F1-regels, Mercedes verliest DAS-systeem