Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
FIA

'Hypocriete' FIA onder vuur na regelwijzigingen: "Totaal absurd en fout"

Nadat de FIA besloot dat coureurs alleen met toestemming politieke statements konden maken, kwam het onder vuur te liggen.

Verstappen Austria Mohammed Ben Sulayem
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De FIA besloot om in haar nieuwste versie van de International Sporting Code een passage op te nemen die er voorheen niet in stond. Daarin stond dat coureurs alleen met toestemming politieke statements mochten maken. Het kwam de autosportbond op veel kritiek te staan en er werden vergelijkingen met de FIFA gemaakt.

De FIA verdedigde zich door te zeggen dat het simpelweg het voorbeeld van het Internationaal Olympisch Comité volgde. De FIA is namelijk al een klein decennium lang door het IOC erkend als organisatie en daarom wilde het dezelfde regels volgen. In het Olympisch Handvest staat bijvoorbeeld dat atleten niet mogen protesteren omdat men politiek neutraal moet blijven.

Niet alleen fans kritisch

De FIA kwam onder vuur te liggen en fans meenden dat de autosportbond de coureurs muilkorfde. Ook Global Athlete, een wereldwijde organisatie die de rechten van sporters verdedigt, is zeer kritisch op de autosportbond, zo laat men in een statement weten.

"Zonder de atleten is er geen sport. Het is hypocriet om atleten te bevelen om alleen te sporten en zich nergens anders mee te bemoeien, terwijl de FIA juist constant politiek in haar voordeel gebruikt."

"Vrijheid van meningsuiting is een fundamenteel mensenrecht en sportregels staan daar niet boven. Veel mensen zien atleten als personen die voor verandering kunnen zorgen. Het precedent dat nu door de FIA is geschapen, is dat elk kind, elke jongere en elke volwassene die nu de sport kijkt zijn mond moet houden over maatschappelijke problemen. Dat is simpelweg verkeerd."

"De FIA moet zich schamen", zo gaat het statement verder. "Atleten zijn ten eerste mensen en pas daarna atleten. Iedereen moet zijn mening kunnen uiten zonder inmenging. Dat is een mensenrecht. Sportregels horen dat recht niet te limiteren. Wat is de volgende stap? Gaan ze het stemrecht van de coureurs afpakken? Het is totaal absurd", aldus de vermanende woorden.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen terecht kritisch op dominant Red Bull