Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA neemt in Australië maatregelen na incidenten tijdens racestarts

De startplaatsen voor de Formule 1-bolides zijn voor de Grand Prix van Australië breder gemaakt om incidenten met een verkeerde opstelling van de auto's te voorkomen. Ook komt er een middellijn in het vak zodat de coureur de auto beter kan opstellen.

De startvakken voor de Formule 1-bolides zullen vanaf het Grand Prix-weekend in Australië 20 centimeter wijder zijn dan in de eerdere races het geval was, dat bevestigt een woordvoerder van de FIA aan RacingNews365 . Naast de verbreding van het vak komt er ook een soort 'middenlijn' in het vak, zodat de coureur de neus van de bolide op deze lijn kan parkeren. Hiermee wil de FIA het makkelijker maken voor de rijders om hun auto op de juiste manier op te stellen voor de racestart. Artikel gaat verder onder de foto van de startgrid in Australië met de aangepaste startvakken.

Esteban Ocon en Fernando Alonso kregen dit seizoen al een straf voor een dergelijk vergrijp. Beide coureurs stonden verkeerd gepositioneerd in het vak op de startgrid, waarna ze een tijdstraf kregen opgelegd door de FIA. De situatie leidde tot verwarring en onvrede bij de coureurs, want er werden straffen uitgedeeld zonder dat een coureur daadwerkelijk een voordeel behaalde. De regels zijn echter duidelijk: een F1-bolide moet goed gepositioneerd staan en als een auto duidelijk te ver naar voren, achteren, links of rechts staat, dan volgt er een straf. Alonso stond in Saoedi-Arabië bijvoorbeeld te ver naar links opgelijnd, waarna een straf van 5 seconden werd uitgedeeld. Het verbreden van de vakken met 20 centimeter moet het voor de coureurs nu makkelijker maken om de auto goed te positioneren voor de racestart. De verbreding is nodig omdat het zicht volgens de coureurs minder goed is geworden met de nieuwe generatie F1-boilides.

Viaplay
x
Max "Wolff zei tegen Verstappen: 'Neem Marko mee naar Mercedes'"