Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA onthult: 'Pole' voor Verstappen bij schrappen kwalificatie

Mocht de kwalificatie voor de GP van België niet door kunnen gaan, dan krijgt Max Verstappen automatisch de 'pole' toegewezen.

Het regent in Spa. Het kan je niet zijn ontgaan. De FIA doet er alles aan om deze vrijdag voor een kwalificatie te zorgen en schuwt vergaande maatregelen niet. Het verschuiven van sessies, de kwalificatie verplaatsen naar zaterdag, en ga maar door. Dat laat de autosportbond weten in een statement. Mocht de kwalificatie echt niet door kunnen gaan, dan zal men niet naar de uitslag van VT1 kijken om de startopstelling te bepalen. De FIA wil namelijk niet dat de teams en coureurs in VT1 zo snel mogelijk gaan rijden om een tijd neer te zetten die gebruikt kan worden bij het vormen van de startopstelling. Nee, mocht er echt niet gekwalificeerd kunnen worden, dan zal de startopstelling worden bepaald aan de hand van de stand in het kampioenschap. Dat zou betekenen dat Verstappen 'de pole' krijgt toegewezen. Al zal de Nederlander in dat scenario hoogstwaarschijnlijk niet daadwerkelijk een extra poleposition achter zijn naam krijgen in de geschiedenisboeken. Door zijn waarschijnlijke straf zal de Nederlander overigens sowieso niet van de eerste plek van start gaan.

Statement FIA

Het statement van de FIA luidde als volgt: "De teams zijn geïnformeerd dat we de vrije training niet zullen gebruiken om de startopstelling mee te bepalen. Dit hebben we gedaan om ervoor te zorgen dat de teams die training niet als een competitieve sessie." "Wat betreft de situatie met de regen: de situatie verandert constant, maar de prioriteit is om een kwalificatiesessie voor de GP af te werken. Andere sessies kunnen mogelijk geschrapt of verplaatst worden om dit mogelijk te maken. Als het niet mogelijk blijkt te zijn om te kwalificeren, dan zal de grid worden bepaald aan de hand van de stand in het kampioenschap."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"