Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
FIA

FIA past omstreden Verstappen-regel aan in officiële reglementen

Een opmerkelijke passage in de geüpdatete versie van de Sporting Code van de FIA. De Verstappen-regel, die na het debuut van Max Verstappen werd geïntroduceerd, wordt aangepast.

Verstappen 2015
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Toen Max Verstappen op 17-jarige leeftijd debuteerde in de Formule 1, werd daar vanuit diverse hoeken vraagtekens bij geplaatst. Hij zou te jong zijn en met slechts één jaar aan relevante ervaring in single seaters bovendien te onervaren. De FIA nam in de reglementen op dat een F1-coureur minstens achttien jaar moet zijn en in het bezit van een geldig rijbewijs, dit in combinatie met het benodigde aantal superlicentiepunten van 40.

Echter, jaren na invoering van die regel staat in een geüpdatete versie van de International Sporting Code, gepubliceerd op 11 juni jongstleden, een streep door de vermelding dat een rijbewijs noodzakelijk is en er is een nieuwe regel aan paragraaf 13.1.2 toegevoegd.

"Uitsluitend na goedkeuring door de FIA mag aan een coureur die recent voortdurend heeft bewezen vaardig en volwassen te zijn in single seater-competities een superlicentie worden toegekend vanaf de leeftijd van 17 jaar."

De aanpassing kan een directe reactie zijn op de eerdere aanvraag van dispensatie voor supertalent Andrea Kimi Antonelli. Het lijkt erop dat hij in 2025 met achttien lentes op de teller de tweede coureur van Mercedes wordt, maar deze regel kan er mogelijk op wijzen dat hij al eerder debuteert, mogelijk in de Williams van Logan Sargeant.

Ook interessant:

Was de Grand Prix van de Canada de leukste race van het seizoen? Misschien wel. Regen zorgde voor glibberige omstandigheden, spektakel en crashes, waarna Max Verstappen zich tot koning kroonde. Maar hoe cruciaal was deze zege nou voor de titelstrijd? Kom er maar in, Joris Mosterdijk, Tom Coronel en Ruud Dimmers! 

Als je de podcast liever bekijkt op Youtube, klik dan hier.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership