Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
FIA

FIA past regels aan en kan nu makkelijker straffen uitdelen voor misdragingen

De FIA heeft in de nieuwe International Sporting Code de regels rond misdragingen aangepast. Zo kan de mondiale autosportbond makkelijker straffen geven als coureurs of teamleden over de schreef gaan.

Verstappen start Abu Dhabi 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Het kwam regelmatig voorbij na de Grand Prix van Abu Dhabi: de tirade van Sergio Perez over de radio toen hij een straf kreeg. De Mexicaan was het niet eens met zijn straf van vijf seconden voor een touché met Lando Norris en liet zich gelden op de boordradio. De stewards moesten het ontgelden, wat Perez op een formele waarschuwing kwam te staan vanwege 'misdragingen'.

Artikel 12.2.1 (k) van de International Sporting Code, het reglementenboek van de FIA, schreef namelijk voor dat een coureur of teamlid gestraft kon worden voor 'wangedrag jegens, maar niet beperkt tot: licentiehouders, officials, functionarissen of personeelsleden van de FIA, personeelsleden van de Organisator of promotor, personeelsleden van de deelnemers' et cetera.

Een vrij gedetailleerde beschrijving voor misdragingen, moet de FIA hebben gedacht. Het artikel is voor 2024 aangepast naar 'enig wangedrag'. De nieuwe regel valt samen met de eerdere verhogingen van boetes. Formule 1-coureurs en -teamleden kunnen nu een boete van maximaal 1 miljoen euro ontvangen, waar dat aan het begin van 2023 nog op 250.000 euro stond. Bekijk hieronder de tekst van artikel 12.2.1 uit 2023 en 2024.

Article 12.2.1 (k), 2023:
Any Misconduct towards, but not limited to: licence-holders, officials, officers or member of the staff of the FIA, members of the staff of the Organiser or promoter, members of the staff of the Competitors, suppliers of products or services to (or contractors or subcontractors to) any of the parties listed above; doping control officials or any other person involved in a doping control carried out in accordance with Appendix A.

Article 12.2.1 (k), 2024:
Any Misconduct.

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Sergio Perez

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

6 reacties

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Streep erdoor Marko gooit verrassend deur dicht voor deze potentiële teamgenoot Verstappen