Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Mohammed Ben Sulayem

FIA-president draait 180 graden met nieuw advies aan Andretti

Het negatieve advies voor Andretti Formula Racing is de afgelopen tijd een heikel punt in de Formule 1. De FIA gaf wel goedkeuring, maar Mohammed Ben Sulayem, de president van de mondiale autosportbond, draait nu 180 graden. Volgens hem zou Andretti zich moeten focussen op het kopen van een bestaand F1-team.

Ben Sulayem Saudi Arabia
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De FIA vond de aanvraag van Andretti Formula Racing in orde, de FOM niet. Het Amerikaanse team van Mario en Michael Andretti wilde dolgraag in 2025 of 2026 toetreden tot de Formule 1, maar kreeg nul op het rekest na een onderzoek van de FOM. Zij stelden dat de Formule 1 meer waarde voor Andretti zou opleveren dan andersom, waarna een toetreding in 2025 of 2026 uitgesloten werd.

Overigens staat de deur nog wel op een kier voor 2028. Dan zou Andretti gaan samenwerken met General Motors, dat als motorleverancier de Formule 1 wil betreden. De FOM stond er voor open om op dan nog eens naar de aanvraag te kijken. Zoals gezegd keurde de FIA de aanvraag dus goed, maar Mohammed Ben Sulayem, de president van de mondiale autosportbond, maakt nu een opvallende draai. Volgens hem zou Andretti de focus moeten verleggen.

"Ik twijfel er niet aan dat de FOM en Liberty Media nieuwe teams zouden verwelkomen zolang het autofabrikanten zijn", vertelt Ben Sulayem tegenover Reuters. "Ik zou Andretti adviseren om een ander team te kopen en niet om als 11e team toe te treden. Ik heb bovendien het gevoel dat sommige teams best een opfrisbeurt kunnen gebruiken. Wat is beter? Om 11 teams als aantal te hebben of om 10 sterke teams te hebben? Ik vind nog steeds dat we meer teams moeten hebben, maar niet zomaar. Het moeten juiste teams zijn en het gaat niet om het aantal, maar om de kwaliteit."

Tegelijkertijd vindt de FIA-president dat de Formule 1 de kans om General Motors te binden niet moet laten liggen. "Zonder namen te noemen, er zijn teams die worstelen. Ze worstelen met prestaties en worstelen zelfs met het management. Het gaat erom dat we de juiste teams hebben, zodat we niet de kans missen om een leverancier als General Motors met een motor toe te laten treden. Stel je de impact eens voor. We hebben drie races in Amerika en zoveel fans. Maar we hebben geen écht Amerikaans team. Ik ben zo blij dat Ford met Red Bull meedoet vanaf 2026, maar stel je voor dat je General Motors hebt en dat er Amerikaanse coureurs meedoen."

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal en maak kans op twee tickets!

ABONNEER & WIN

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen noemt vijf beste F1-coureurs aller tijden, licht één opvallende naam toe