Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

FIA-president verwijst Red Bull-noodkreet naar de prullenbak: "Dat zou oneerlijk zijn"

Max Verstappen en Red Bull hebben nul op rekest gekregen bij de FIA-president. Zij luidden de noodklok over de nieuwe motoren, maar Mohammed Ben Sulayem lijkt niet onder de indruk.

Horner Verstappen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Als het aan Red Bull ligt, dan verandert er nog wat aan de nieuwe motoren voor 2026. De verhouding tussen vermogen opgewekt door de verbrandingsmotor en vermogen via het elektrische deel, staat op ongeveer 50-50, maar als het aan Christian Horner, Max Verstappen en co. ligt, dan wordt het aandeel verbrandingsmotor toch nog wat groter.

Volgens de Red Bull-simulaties kunnen er namelijk ongewenste situaties ontstaan door de nieuwe motoren, waarbij coureurs op een lang recht stuk terug zouden moeten schakelen om de batterij verder op te laden. FIA-president Mohammed Ben Sulayem benadrukt echter dat zoiets niet gaat gebeuren. Minimale wijzigingen zouden nog mogelijk zijn, maar verder zullen de 2026-motoren zijn zoals de regels nu voorschrijven. Dat vertelt hij in een interview met onder meer RacingNews365.

"We moeten een stap zetten, we moeten dapper zijn. We moeten open staan en voorwaarts bewegen. Het is normaal dat er verzet is, maar nu is Audi er. Technologie ontwikkelt zich elke dag, dus kleine wijzigingen, zoals het gewicht of nieuw materiaal, kunnen altijd."

"Daar zal niemand door" afhaken, we zorgen ervoor dat we Audi binnenboord houden. We hebben veel tijd en moeite geïnvesteerd om hen naar de sport te krijgen en om de interesse van Porsche aan te wakkeren. Nee, dit gaat niet gebeuren. Om iets te doen, om het vervolgens weer te veranderen, zou oneerlijk zijn."

Ben Sulayem: "Je moet open staan voor verandering"

Er is er de FIA-president veel aan gelegen om Audi in de Formule 1 te houden en andere motorleveranciers aan te trekken. Zo heeft General Motors aangegeven dat het in 2028 met eigen motoren aan de start van het F1-seizoen wil staan met Cadillac.

Bang om Audi weg te jagen, is de FIA-president dus niet. "De nieuwe motor is onze verantwoordelijkheid. De FIA werkte er al voor mijn tijd als president aan. Ik zal onze technische afdeling altijd dankbaar zijn en ik zal altijd respect voor hen tonen. Toen we het eens werden over de regels, hebben de motorleveranciers ook ingestemd."

"Als we dat niet hadden gedaan, dan had Audi of Porsche geen interesse getoond, net als alle andere partijen. Je moet open staan voor verandering, want als je dat niet doet en iedereen in hun comfortzone houdt, dan zullen er geen nieuwe teams toetreden tot de sport", aldus de Emiraat.

Praat mee!

Viaplay
x
Christian Horner Geeft fout Red Bull toe: "Maar Verstappen was fenomenaal"