Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA reageert na ophef over 'muilkorven' F1-coureurs

Toen de FIA op dinsdag haar nieuwste versie van de internationale sporting code publiceerde, ontstond er ophef over een nieuwe passage over onder meer politieke statements.

In de geüpdatete versie van de Internationale Sporting Code van de FIA staat dat onder meer politieke statements van coureurs verboden zijn tenzij er vooraf goedkeuring voor is verleend. Het zorgde voor ophef onder sommige fans, die vonden dat het betekende dat coureurs zijn gemuilkorfd door de FIA en men ging zelfs zo ver om te zeggen dat de FIA de FIFA achterna gaat. Tijdens het afgelopen WK voetbal verbood de FIFA bijvoorbeeld het dragen van een One Love aanvoerdersband. De aanvoerder zou meteen een gele kaart krijgen aan het begin van de wedstrijd.

FIA: We volgen het IOC

Een woordvoerder van de FIA laat in een reactie aan RacingNews365 weten dat men door de aangepaste reglementen louter het voorbeeld van het Internationaal Olympisch Comité heeft gevolgd en de regels zo heeft aangepast dat deze politieke neutraliteit uitstralen. Volgens de FIA is politieke neutraliteit namelijk een fundamenteel ethisch beginsel van de Olympische beweging, die vast staat gelegd in de Ethische Code van het IOC, samen met het beginsel van universaliteit vastgelegd in artikel 1.2 in diezelfde Ethische Code. In de FIA-statuten staat dit ook vermeld in artikel 1.2. De FIA is in 2013 door het IOC erkend als organisatie. Als onderdeel daarvan bevestigde de FIA dat het het Olympisch Handvest (een soort set van regels en richtlijnen) zou volgen. In dit handvest staat onder meer vermeld dat atleten niet mogen protesteren, omdat men neutraal moet blijven.

FIA blijft hameren op mensenrechten

De autosportbond benadrukt bij monde van een woordvoerder dat mensenrechten en waardigheid bij de FIA nog steeds hoog in het vaandel staan. Zij blijven deze promoten en beschermen, met een speciale focus op diversiteit. "De FIA bevordert de bescherming van de mensenrechten en de menselijke waardigheid en onthoudt zich bij haar activiteiten van discriminatie op grond van ras, huidskleur, geslacht, seksuele geaardheid, etnische of sociale afkomst, taal, godsdienst, filosofische of politieke overtuiging, gezinssituatie of handicap." "De FIA blijft zich richten op ondervertegenwoordigde groepen om tot een beter gebalanceerde vertegenwoordiging van geslacht en ras te komen en een meer diverse en inclusieve cultuur te creëren", aldus het statement van de autosportbond.

Viaplay
x
Max "Wolff zei tegen Verstappen: 'Neem Marko mee naar Mercedes'"