Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

FIA reageert op gelekte Red Bull-informatie: "Sommige teams wilden bloed zien"

Waarom wisten andere teams al eerder dat Red Bull de financiële regels had overtreden dan dat Red Bull het zelf wist? FIA-president Mohammed Ben Sulayem legt uit dat het eigenlijk heel normaal is dat die dingen uitlekken.

Verstappen Ben Sulayem
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Red Bull kreeg eind oktober te horen van de FIA dat ze gestraft zouden worden voor het overtreden van de financiële reglementen in het seizoen 2021. Toen het nieuws officieel werd, wist iedereen er echter al van. Al een week voordat Red Bull er over hoorde, riepen Mercedes en Ferrari er over in de media.

Maar hoe kon dat toch gebeuren? Red Bull-teambaas Christian Horner was woedend en overwoog zelfs juridische stappen toen zijn team door de concurrentie aan de schandpaal werd genageld. In gesprek met selecte media, waaronder RacingNews365, wordt FIA-president Mohammed Ben Sulayem gevraagd naar het lek en de straf voor Red Bull.

Veel laat de Emirati echter niet los. Volgens hem is de media op een of andere wijze wel vaker op de hoogte van wat er bij de FIA gebeurt. "Ten eerste over het lek. Ik weet nog dat we dit jaar in Oostenrijk waren en daar een F1-commissie vergadering hadden."

"Toen we nog in de vergadering zaten, werd er in de media al over gepraat en hadden de journalisten het er al over. Dat is soms wel frustrerend, want nog voordat je klaar bent met vergaderen, lekken er al dingen uit", aldus de FIA-president.

Ben Sulayem: "Wat hebben de regels dan voor nut"

In oktober kwamen de resultaten naar buiten over de financiële reglementen van 2021. 10 maanden dus nadat het jaar voorbij was. Volgens Ben Sulayem kwam dat vooral door een tekort aan manuren en dus gaat dat in de toekomst veranderen.

Zelf is Ben Sulayem pas sinds december 2021 in dienst als FIA-president, dus de financiële reglementen heeft hij als het ware geërfd van zijn voorganger. "Het jaar 2021 was het eerste jaar van de financiële reglementen. Het is zeer lastig om te handhaven en daarom hebben we ook besproken dat we meer mensen in dienst gaan nemen om dit beter te monitoren."

"Het draait niet alleen maar om de technische en sportieve regels, maar ook om de financiële reglementen en het monitoren en handhaven ervan. Je kan wel regels verzinnen, maar als je de mankracht en de juiste mensen niet hebt om deze te handhaven, wat hebben de regels dan voor nut?", zegt hij hardop.

			© Getty Images / Red Bull Content Pool
	© Getty Images / Red Bull Content Pool

Straf voor Red Bull

Het proces duurde dus lang, te lang, zo oordeelt Ben Sulayem. Uit het proces kwam uiteindelijk naar voren dat alleen Red Bull de financiële reglementen had overtreden. Aston Martin en Williams hadden dit jaar procedurele fouten gemaakt.

"Er moet een balans zijn tussen de financiële regels en de sportieve straffen, maar we hebben er veel over geleerd. We gaan een uitgebreide analyse uitvoeren over het verloop van het eerste jaar van de financiële reglementen. Wie had vooraf kunnen voorspellen wat we hadden kunnen verwachten in dat eerste jaar?"

Daar waar de concurrentie graag een zware straf zag voor Red Bull, denkt Ben Sulayem dat de straf van Red Bull fair genoeg is. "Sommige teams zullen zeggen dat de straf voor Red Bull erg mild was. Sommige teams hadden liever bloed gezien. We moeten echter fair zijn. Willen we Red Bull kwijt, of willen we ze gewoon straffen op een manier die ervoor zorgt dat ze het de volgende keer niet doen?"

"Ik moet wel zeggen dat hetgeen we in september en oktober hebben gedaan in de toekomst eerder in het jaar moet gebeuren. Het was het eerste jaar, dus hebben we veel geleerd en dat doen we nog steeds. In de toekomst moet het eindoordeel eerder plaatsvinden dan oktober", aldus de FIA-president.

Ook interessant:

Verstappen laat zien waarom Perez altijd in zijn schaduw zal staan

Max Verstappen won dominant de GP van Abu Dhabi, terwijl Sergio Perez niet opgewassen was tegen Ferrari. In de nieuwste F1-podcast vellen Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk hun oordeel over alle gebeurtenissen in Abu Dhabi.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Abu Dhabi 2022 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen terecht kritisch op dominant Red Bull