Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

FIA-reglementen baren Hamilton zorgen: "Altijd een mannenclubje geweest"

Zijn de Formule 1-reglementen, opgesteld door de FIA, te veel gericht op mannelijke coureurs? Lewis Hamilton vermoedt van wel.

Hamilton Hungary
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Lewis Hamilton zegt 'niet verrast' te zijn door het gebrek aan inclusiviteit in de FIA-reglementen. De zevenvoudig kampioen zet zich al jaren in en mengt zich actief in de discussie over bepaalde sociale en maatschappelijke vraagstukken, waaronder diversiteit en inclusiviteit.

Recent sprak hij zich meerdere malen uit over het gebrek aan vrouwen op het hoogste niveau in de autosport en zegt hij te hopen dat daar in de toekomst verandering in komt. Alhoewel er de laatste jaren stappen worden gezet, waaronder met de oprichting van de F1 Academy, een raceklasse voor vrouwen gesponsord door F1, valt het hem op dat het regelboek van de Formule 1 en de FIA het woord 'hij' de boventoon voert als er over coureurs wordt gepraat.

Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld de reglementen van andere sportbonden, zoals de FIM, waarin een individu in het Engels neutraal wordt beschreven als 'rider'. Hamilton vindt het niet gek. "Het verrast me niet. Het is al jaren een mannenclubje, sinds de dag dat ik hier ben. Men vindt het waarschijnlijk niet belangrijk genoeg om dat te veranderen. Misschien zit er een andere kant aan dat verhaal, maar het is zeker niet bemoedigend om te horen."

Een FIA woordvoerder laat aan RacingNews365 weten dat "er in de inleiding van de FIA-statuten staat dat termen die slaan op personen toepasselijk zijn voor beide genders" en "dat het onderwerp momenteel intern wordt onderzocht."

Ook interessant:

Dat is het grote verschil tussen Verstappen en Hamilton

Ook in de zomerstop gaan we vrolijk door met onze F1-podcast. Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk beantwoorden in deze speciale podcast vragen van jullie. Wat is nou het verschil tussen Verstappen en Hamilton? Welke coureurs kloppen er op de deur van F1? Dat en meer vertellen we je graag! Beluister de podcast hieronder, of met beeld via YouTube!

Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

47 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken