Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

'FIA stak stokje voor optreden Red Bull-doelwit Herta in lagere raceklasse'

Dat de FIA niet wilde dat Colton Herta zijn Formule 1-debuut zou maken bij AlphaTauri, omdat hij niet genoeg superlicentiepunten had, dat wisten we al. Echter, de FIA zou tevens een sta in de weg geweest toen Herta in een andere raceklasse zijn puntentotaal wilde opkrikken. Dat blijkt uit de podcast Racer to Racer.

Red Bull kampte halverwege 2022 met de kwestie Colton Herta. Pierre Gasly wilde graag weg bij AlpahaTauri en Red Bull wilde daar best in meebewegen, mits ze een goede vervanger voor de Fransman zouden vinden. Helmut Marko liet zijn oog vallen op IndyCar-coureur Colton Herta. Echter, met 32 superlicentiepunten kwam hij 8 punten tekort en de FIA wilde geen uitzondering maken voor de Amerikaan. Uit bovengenoemde podcast blijkt dat Herta er alles aan wilde doen om zijn puntentotaal op te krikken, maar ook hier zou de FIA een stukje voor hebben gestoken. Scott Goodyear, directeur van de Amerikaanse Formule 3 en Formule 4-kampioenschappen, vallend onder de FIA, legt uit. "Omdat wij onder de FIA vallen, zijn er in ons kampioenschap meer punten te verdienen dan in bijvoorbeeld de Indy Lights. Bryan Herta (de vader van, red.) belde mij voor de race op Toronto met de vraag of Colton in onze klasse kon rijden om meer superlicentiepunten te vergaren."

Enthousiasme alom, behalve van de FIA

Goodyear was daar wel voor te porren: "Wij gaven onze goedkeuring en ook onze managementgroep was enthousiast, maar hij kreeg er geen toestemming voor van de FIA. De FIA wilde niet dat hij daar in zou stappen enkel en alleen om wat punten te sprokkelen." "Het is een lastige kwestie, maar de teams en de coureurs uit de klasse waren extatisch. Ze hadden het prachtig gevonden als iemand van zijn kaliber mee had gereden." Uiteindelijk werd niet in Colton Herta maar in de Nederlander Nyck de Vries die passende vervanger gevonden voor Pierre Gasly. RacingNews365 heeft de FIA om een reactie gevraagd.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"