Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
FIA

FIA stelt omstreden nieuwe regels over porpoising wederom uit

De FIA heeft besloten om de technical directive over porpoising niet vanaf de Grand Prix Frankrijk in te laten gaan, maar pas tijdens de Formule 1 Grand Prix van België. Er werden echter nog meer knopen doorgehakt.

Verstappen Hamilton GB
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Contentpool

Op de vrijdagochtend van de Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk kwam de Formule 1 Commissie bijeen. Daarin werden meerdere zaken besproken. Zo heeft de FIA besloten om de technical directive over porpoising niet langer in te laten gaan tijdens de Grand Prix van Frankrijk, maar twee races later tijdens de Grand Prix van België.

Deze nieuwe richtlijn van de FIA schrijft voor dat als auto's meer stuiteren dan de norm die is vastgesteld, men uit veiligheidsoverwegingen actie moet ondernemen. Voldoen de auto's dan nog steeds niet aan de richtlijnen, dan heeft de FIA het recht om de inschrijving van deelname uit te sluiten. De FIA stelt de TD uit om de teams meer tijd te gunnen de auto's op voorhand al aan te passen aan de nieuwe regels.

Topteams krijgen (deels) hun zin

Verder is besloten dat de budgetlimiet met 3,1 procent wordt verhoogd. Dit komt bovenop de 3% speling die de Formule 1-teams reglementair sowieso al hadden. Op een budgetcap van 140 miljoen dollar spreek je dan over iets meer dan vier miljoen dollar extra. Hiermee komt de FIA tegemoet aan de roep van vooral de topteams. Onder andere Red Bull-teambaas Christian Horner verzocht herhaaldelijk om het verhogen van de budgetcap, om de wereldwijde inflatie het hoofd te bieden. Anders, zo redeneerde hij, zouden meerdere teams in de problemen komen en misschien zelfs wel personeel moeten ontslaan.

Tot slot is bepaald dat de regels met betrekking tot de wintertests worden gewijzigd. Voorheen was het zo dat er tien dagen tussen de laatste wintertestdag en het eerst Grand Prix-evenement moesten zitten, nu is dat voor wintertest buiten Europa teruggebracht tot slechts vier dagen. Dat maakt het zeer aannemelijk dat men in 2023 naar Bahrein uitwijkt voor de wintertests, aangezien daar ook de eerste GP wordt verreden.

Ook interessant:

De Red Bull Ring onder de loep, Giedo van der Garde over de kansen van de coureurs en Verstappen met het ultieme doel op het thuiscircuit van zijn team: in onderstaande video zie je alles wat jij moet weten voor het Grand Prix-weekend in Oostenrijk! Daarnaast maak je kans op GP-tickets...

Formule 1 GP Oostenrijk 2022 RN365 Nieuwsdossier

16 reacties

Viaplay
x
Interview Red Bull-legende Coulthard ziet Verstappen aan de horizon verdwijnen