Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA verklaart complete chaos rond controversiële straf Alonso

Fernando Alonso stond op het podium in Saoedi-Arabië, maar verloor na afloop P3 aan George Russel. Of toch niet? Later kwam de FIA terug op het oordeel. Dit is wat er speelde.

Het strafdossier van Fernando Alonso begon vlak voor de start van de Grand Prix van Saoedi-Arabië, toen de Spanjaard verkeerd stond opgelijnd voor de start. Een straf van 5 seconden volgde, die werd geïncasseerd bij de eerste en enige pitstop van Alonso. Dat ging echter niet helemaal goed, volgens de FIA. Pas zeer laat in de race meenden zij alsnog dat de auto van Alonso te vroeg was aangeraakt en de straf dus niet volledig was geïncasseerd. Tegen de tijd dat de straf van 10 seconden kwam, was Alonso al champagne aan het spuiten op het podium. Tijdens de race had men op het circuit de beelden bestudeerd en de pitstop goedgekeurd. Maar op afstand zag de FIA toch dat er iets mis ging, mogelijk nadat ze daar door een ander team op gewezen waren. Na afloop van de race werd de Aston Martin-coureur dan ook teruggezet tot achter George Russell. Er was veel verontwaardiging in de F1-paddock, want waarom kwam de straf pas zo laat?

FIA greep op afstand in

Pas in de laatste ronde van de Grand Prix van Saoedi-Arabië kreeg Race Control in Djedda een melding dat er iets mis zou zijn gegaan bij de pitstop van Alonso. De melding kwam vanuit het Remote Operations Center (ROC), als het ware een soort videoscheidsrechter van de FIA. De ROC bekijkt tijdens de race de beelden nog eens goed vanuit Genève, waarna ze tot de conclusie kwamen dat er mogelijk iets niet goed ging bij Alonso's pitstop. De krik aan de achterkant van de Aston Martin raakte namelijk al binnen vijf seconden de auto van Alonso. Hiervan werd Race Control (in Djedda) op de hoogte gesteld in de laatste ronde van de race. Na deze melding werd Alonso's pitstop nog eens onder de loep genomen, waarna er na afloop van de race werd bepaald dat de straf niet goed was ingelost. De straf: een tijdstraf van 10 seconden, waardoor de Spanjaard zijn 100ste podium verloor aan Russell. In eerste instantie.

Nieuw bewijs en het terugdraaien van de straf

Russell kreeg 'zijn' trofee al overhandigd van Aston Martin, maar daarna kreeg het verhaal nog een staartje. Aston Martin maakte namelijk gebruik van de mogelijkheid om een 'Petition for Review' aan te tekenen, waarbij het team nieuw bewijs mag aanleveren om nog in beroep te gaan tegen de straf. Aston Martin maakte hier met succes gebruik van. De Britse renstal was van mening dat 'de auto raken met de krik' niet valt onder het 'ongeoorloofd aanraken van de auto tijdens een tijdstraf'. Hiervoor leverde Aston Martin bewijs: in eerdere situaties werd er namelijk géén straf uitgedeeld voor hetzelfde vergrijp. Ze erkenden dus dat de krik de achterkant van Alonso's bolide al raakte binnen de tijdstraf van 5 seconden, maar konden bewijzen dat dit vaker gebeurde en dat het naar hun mening geen overtreding was. Of het nou een overtreding was of niet: de FIA kon hier niet anders dan de straf terugdraaien, want in eerdere gevallen werd er niets uitgedeeld en er is te veel discussie mogelijk om daadwerkelijk een zware straf uit te delen. Alonso behoudt dus zijn podium en is hiermee nu officieel derde geworden in de GP van Saoedi-Arabië 2023. En misschien nog belangrijker: hij heeft zijn 100ste podium in de pocket.

Viaplay
x
Breaking Aston Martin in protest tegen uitslag kwalificatie