Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA verscherpt regels voor vrijdagcoureurs in Formule 1

Het wordt voor jonge talentvolle coureurs moeilijker om deel te nemen aan de vrije trainingen voor de Formule 1. De FIA heeft de regels hiervoor strenger gemaakt.

Jonge racetalenten krijgen sinds jaar en dag de kans om ervaring op te doen tijdens de vrije trainingen op vrijdag. De zogeheten vrijdagcoureurs als Giovinazzi, Auer, Leclerc en Alfonso Celis, kwamen dit seizoen meermaals in actie voor de diverse teams. De FIA gaf voorheen relatief makkelijk een superlicentie voor de vrijdag af. De betreffende coureur hoefde alleen te voldoen aan de eis dat hij in twee dage minimaal 300 kilometer aflegde in een representatieve Formule 1 auto. Vervolgens beoordeelde de FIA of de coureur in kwestie capabel was om deel te nemen aan de vrije training.

In 2018 worden deze Formule 1 regels aangepast. Coureurs moeten minimaal zes races in de Formule 2 gereden hebben of minimaal 25 punten op hun superlicentie behaald hebben, om deel te mogen nemen aan de vrije trainingen. Als een coureur op regelmatige basis deel wil nemen aan vrije trainingen dan dient hij een volledig seizoen in de Formule 2 afgelegd te hebben, of in de laatste drie seizoenen minimaal 25 punten op zijn superlicentie te hebben behaald. Reden voor de aanpassing is dat de FIA niet wil dat er paydrivers zonder ervaring of talent op vrijdag in actie komen. Van de coureurs die in 2017 uitkwamen tijdens de vrijdagtrainingen zou alleen Alfonso Celis een probleem gehad hebben.

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'