Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
FIA

FIA-voorzitter dringt aan op gebruik 'gezond verstand' bij toelating nieuw F1-team

Mohammed Ben Sulayem heeft publiekelijk zijn steun uitgesproken over de toetreding van Andretti Cadillac tot de F1-grid.

Ben Sulayem Italian GP 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

FIA-president Mohammed Ben Sulayem geeft aan dat het van groot belang is dat men met 'gezond verstand' gebruikt bij de keuze om Andretti Cadillac Racing toe te laten als nieuw team in de Formule 1. Het bestuursorgaan van de mondiale autosport lanceerde eerder dit jaar een onderzoek of een extra team op de grid meerwaarde biedt voor de sport. De uiteindelijke beslissing over de uitbreiding wordt eind juli verwacht.

Het is operationeel gezien mogelijk om de grid uit te breiden naar twaalf teams. Het team dat op poleposition zou staan om toe te treden tot de sport is Andretti Cadillac, dat ernaar streeft om zich in 2025 te melden op de grid.

Tijdens een gesprek met AP bevestigt Ben Sulayem dat er 'meer dan vijf' inschrijvingen zijn ingediend: "Mensen moeten begrijpen dat we hier zijn om de autosport te promoten. Eerlijkheid staat daarbij centraal." De FIA-president vervolgt zijn verhaal: "Het Expressions of Interest-proces* is zeer robuust en er is geen enkele omstandigheid waarbij we teams kunnen weigeren als ze voldoen aan de criteria om deel te nemen."

*Het Expression of Interest-proces is een onderzoek dat de FIA doet waarin in beeld wordt gebracht of de komst van nieuwe teams meerwaarde biedt voor de sport.

"Stel je voor dat ik nee zou zeggen"

"Stel je voor dat ik nee zou zeggen tegen iemand als General Motors (GM)?", voegt Ben Sulayem eraan toe. "In de reglementen staat dat we maximaal twaalf teams kunnen toelaten. Uiteraard ga ik de regels niet breken. Aan de andere kant is het ook niet mogelijk om iedereen toe te laten. Maar hoe kunnen we GM in vredesnaam weigeren?"

"Ik bedoel, waar is het gezond verstand in deze situatie? GM is een zwaargewicht en als ze met Andretti komen, is dat goed voor ons allemaal."

Het merk Andretti sprak via oud F1-wereldkampioen Mario Andretti uit de Formule 1 te willen betreden onder de naam Andretti Global. Recent maakte Andretti bekend de ambitie te hebben om samen te werken met General Motors, waarna Ben Sulayem meer ging zien in de komst van een elfde Formule 1-team.

"Een van de redenen dat we achter ze zijn gaan staan, was omdat ze volhardend waren," zei hij. "Het gaat om serieuze kanshebbers. Andretti brengt met GM een Original Equipment Manufacturer (OEM, team dat zelf auto-onderdelen bouwt, red.). Daarbij is het één van de grootste automerken in de Verenigde Staten."

Enkele Formule 1-teams zijn geen fan van de komst van een nieuw team. Ben Sulayem heeft daar een mening over: "Ik kan het sommige teams niet kwalijk nemen dat ze terughoudend zijn. Er zijn personen die in hun eigen veilige zone willen blijven, zodat een nieuwkomer geen bedreiging kan vormen."

De FIA-president sluit af: "Al met al geloven we dat de voorwaarden voor nieuwkomers in de F1 goed zijn."

3 reacties

Viaplay

Unibet
x
FIA te mild? Straffendiscussie wakkert aan na meerdere Red Bull-incidenten