Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA wijst eerste nieuwe wedstrijdleider van het Formule 1-seizoen aan

Michael Masi werd na de gebeurtenissen tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi ontslagen als wedstrijdleider van de Formule 1. Zijn taak wordt overgenomen door twee personen, waarvan Niels Wittich de eer krijgt om het seizoen af te trappen.

Na de controverse rondom de GP van Abu Dhabi werd FIA-wedstrijdleider Michael Masi uit zijn functie gezet, waarna het veiligheidsorgaan van de motorsport een aantal hervormingen doorvoerde binnen de Formule 1. Eén van deze hervormingen was het aanstellen van twee wedstrijdleiders die elkaar tijdens het seizoen afwisselen. Bij de Grand Prix van Bahrein, de seizoensopener van 2022, krijgt Niels Wittich de eer om de rol van wedstrijdleider op zich te nemen. Tezamen met de FIA-stewards en de eveneens nieuwe 'video-stewards' (vergelijkbaar met de VAR in voetbal, red.) zal hij de 'baas' zijn tijdens de sessies, kwalificatie en natuurlijk de race.

Wie is Niels Wittich, de nieuwe FIA-wedstrijdleider?

Wittich was voor zijn functie als wedstrijdleider van de Formule 1 eveneens wedstrijdleider, maar dan bij de DTM-raceklasse. Na het seizoen van 2021 stapte hij, na het vertrek van Masi, over naar de koningsklasse van de autosport. Hij zal de taak als wedstrijdleider delen met Eduardo Freitas, die de andere races van het seizoen op zich neemt. De F1 is niet nieuw voor de Duitser, want hij was al eerder aangesteld om Masi te ondersteunen. Ook was hij actief als wedstrijdleider in de Formule 2 en de Formule 3 en heeft hij meer dan twintig jaar ervaring binnen de FIA. In 2021 maakte hij al een aantal races deel uit van Masi's team, maar na zijn vertrek kreeg Wittich promotie.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi