Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA wijzigt regels omtrent valse starts

Vanaf volgend seizoen wordt het reglement met betrekking tot de valse start aangescherpt door de FIA. Reden van de wijzigingen zijn twee incidenten die zich dit seizoen voordeden, met in de hoofdrol Sebastian Vettel en Valtteri Bottas.

Tijdens de GP van Oostenrijk van dit jaar reageerde Valtteri Bottas namelijk zo snel, dat hij slechts 0,001 seconden van de limiet af zat. De limiet die wordt ingevoerd is een reactietijd van 0,2 seconden, wat gebaseerd is op de natuurlijke reactietijd van een persoon. De limiet is ingesteld om te voorkomen dat coureurs 'anticiperen' op het uitgaan van de lichten in plaats van te 'reageren', zoals de bedoeling is. Een reactietijd van onder de 0,2 seconden wordt gezien als onmenselijk en valt daarom onder een valse start. Het 'incident' met Valtteri Bottas heeft ervoor gezorgd dat de FIA de regels omtrent de valse start nog eens onder de loep heeft genomen.

Een tweede aanpassing is dat alle coureurs in het vak moeten starten op de grid. Aanleiding hiervoor is de start van Vettel in China. De Duitser had zijn bolide tijdens de GP van China dit jaar ver naar links opgesteld om een plas met water te vermijden. Dit zorgde ervoor dat hij buiten het bereik van de transponder stond en een eventuele valse start dus niet geregistreerd werd. Conform de huidige regels stond hij correct opgesteld omdat hij met een wiel op de lijn van het vak stond. Het verkeerd opstellen van de wagen op de grid wordt dan ook strafbaar vanaf volgend seizoen. Daarmee kan een coureur vanaf volgend jaar dus een straf krijgen voor het maken van een valse start én het verkeerd opstellen van de wagen op de grid.

Viaplay
x
Breaking Aston Martin in protest tegen uitslag kwalificatie