© Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

FIA wijzigt regels omtrent valse starts

25 sep. 2017 07:00 Rik Alkema 0 reacties
Vanaf volgend seizoen wordt het reglement met betrekking tot de valse start aangescherpt door de FIA. Reden van de wijzigingen zijn twee incidenten die zich dit seizoen voordeden, met in de hoofdrol Sebastian Vettel en Valtteri Bottas.

Verkeerd opstellen auto ook strafbaar

Tijdens de GP van Oostenrijk van dit jaar reageerde Valtteri Bottas namelijk zo snel, dat hij slechts 0,001 seconden van de limiet af zat. De limiet die wordt ingevoerd is een reactietijd van 0,2 seconden, wat gebaseerd is op de natuurlijke reactietijd van een persoon.

De limiet is ingesteld om te voorkomen dat coureurs 'anticiperen' op het uitgaan van de lichten in plaats van te 'reageren', zoals de bedoeling is. Een reactietijd van onder de 0,2 seconden wordt gezien als onmenselijk en valt daarom onder een valse start.

Het 'incident' met Valtteri Bottas heeft ervoor gezorgd dat de FIA de regels omtrent de valse start nog eens onder de loep heeft genomen. 

Een tweede aanpassing is dat alle coureurs in het vak moeten starten op de grid. Aanleiding hiervoor is de start van Vettel in China. De Duitser had zijn bolide tijdens de GP van China dit jaar ver naar links opgesteld om een plas met water te vermijden. Dit zorgde ervoor dat hij buiten het bereik van de transponder stond en een eventuele valse start dus niet geregistreerd werd. Conform de huidige regels stond hij correct opgesteld omdat hij met een wiel op de lijn van het vak stond.

Het verkeerd opstellen van de wagen op de grid wordt dan ook strafbaar vanaf volgend seizoen. Daarmee kan een coureur vanaf volgend jaar dus een straf krijgen voor het maken van een valse start én het verkeerd opstellen van de wagen op de grid. 

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen