Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

FIA zet deur open voor maximaal drie nieuwe Formule 1-teams

Krijgt de Formule 1 in de toekomst nieuwe teams op de grid? De FIA zet de deur voor nieuwe teams op een kier.

Leclerc Verstappen Spanish GP 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Mohammed Ben Sulayem heeft aangekondigd dat de FIA op zoek gaat naar partijen die geïnteresseerd zijn in toetreding tot de F1-grid, wat zou kunnen leiden tot maximaal drie nieuwe teams.

De FIA-voorzitter onthulde op Twitter dat de organisatie een 'expressions of interest process' zal starten om te bepalen of er interesse is vanuit wat voor partijen dan ook om toe te treden tot de sport.

Een 'expressions of interest'-proces zou de eerste stap zijn om te bepalen welke teams, organisaties of bedrijven daadwerkelijk interesse hebben om een Formule 1-team op te richten.

Op Twitter schreef Mohammed Ben Sulayem: "Ik heb mijn FIA-team gevraagd om te kijken naar het opstarten van een Expressions of Interest-procedure voor mogelijke nieuwe teams voor het FIA F1-wereldkampioenschap."

Formule 1-teams hebben zich over het algemeen verzet tegen het idee om nog een team aan de grid toe te voegen en veel teams zijn waarschijnlijk tegen het moeten delen van het prijzengeld.

Nieuwe teams moeten een forse vergoeding van 200 miljoen dollar betalen als inschrijfgeld, waarbij dit geld rechtstreeks naar de F1-teams gaat ter compensatie van de reductie van hun prijzengeld.

Het Amerikaanse Andretti-team heeft vaak en publiekelijk de wens geuit om deel te nemen aan de Formule 1, en heeft vaak herhaald dat zij over de middelen beschikken om deel te nemen.

Elke succesvolle aanvraag voor een nieuw F1-team zal waarschijnlijk gepaard gaan met een langdurig proces, waarbij de FIA de geloofwaardigheid van de geïnteresseerde partijen vooral vanuit financieel en technisch oogpunt wil vaststellen.

Met de stijgende populariteit van de sport in de afgelopen seizoenen is het waarschijnlijk dat er niet alleen belangstelling zal zijn van het Andretti-team.

De F1-grid telt momenteel tien teams, maar het huidige reglement laat nog maximaal drie teams toe.

Nu zes motorleveranciers hun interesse hebben laten blijken om deel uit te maken van de nieuwe motorregels die in 2026 geïntroduceerd worden, zal het vooruitzicht van meer beschikbare motorleveranciers waarschijnlijk ook aantrekkelijk zijn voor nieuwe teams.

Voor er sprake kan zijn van nieuwe F1-teams moeten er nog heel wat stappen gezet worden. Mochten de procedures succesvol doorlopen worden, dan pas wordt de Formule 1 betrokken om zo naar de volgende fase over te gaan.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Wie o wie? Marko wijst Verstappens grootste concurrent aan voor GP Australië