Flashback: toen de FIA haar vorige taakstraf uitdeelde

14 nov. 2018 17:30 René Oudman 2 reacties
Nadat Max Verstappen in zijn boosheid Esteban Ocon als gevolg van het incident wat hem tijdens de Braziliaanse GP mogelijk de winst kostte, een duw gaf, moest de Nederlander zich melden bij de wedstrijdleiding. Gevolg: Verstappen heeft twee dagen 'taakstraf' gekregen, omdat de wedstrijdleiding de drie duwen niet kon waarderen.

Het is niet de eerste keer dat de FIA opteert voor een 'taakstraf', of beter gezegd publieke diensten. Nadat Sebastian Vettel zijn Ferrari tijdens de Azerbeidzjaanse GP van 2017 haast als een botsautootje gebruikte, werd de Duitser voor het karretje van de FIA gespannen.

Toen raceleider Lewis Hamilton anderhalf jaar geleden in de straten van Baku het veld mocht leiden na een Safety Car-fase, liet hij zijn gas los in een bocht. Vettel anticipeerde op een versnelling en reed daardoor pardoes tegen de Mercedes aan. De Duitser dacht dat zijn Britse rivaal met opzet op de rem had getrapt (wat niet zo bleek te zijn). Om verhaal te halen, ging Vettel naast Hamilton rijden.

Vervolgens stuurde Vettel op Hamilton in, wat kolderieke en bovendien zeer ongebruikelijke beelden opleverde. De Ferrari hobbelde even op en neer, Hamilton gaf even later gas om de race te herstarten. Als straf kreeg Vettel een stop-and-go penalty van tien seconden tijdens de race en nadien drie strafpunten op zijn licentie - de hoogst mogelijke straf voor de wedstrijdleiding overgaat tot diskwalificatie. Ocon kreeg in Brazilië eenzelfde straf.

Ruim een week na het gebeuren in Baku en nota bene op zijn 30ste verjaardag, werd Vettel ontboden op de burelen van de FIA. Aldaar werd besloten om vanwege de bijzonderheid van de gebeurtenissen Vettel geen verdere competitieve straffen te geven. Wel moest hij een taakstraf inlossen, eentje die hij overigens zelf had voorgesteld.

Omdat de acties van Vettel door de FIA zeer serieus werden genomen - "dit soort gedrag kan impact hebben op jonge rijders en fans, en bovendien kan het de bond in een negatief daglicht stellen" - werd een 'educatieve' straf ingesteld. Vettel moest in twaalf maanden tijd verschillende FIA-seminars leiden. Aldaar moest de Duitser veiligheid in het verkeer prediken en coureurs uit F2, F3 en F4 vertellen hoe belangrijk het is om respect te tonen in en om het circuit.

Voor Verstappen staat waarschijnlijk eenzelfde scenario te wachten. De Nederlander werd bestraft vanwege dezelfde overtreding, namelijk het in diskrediet brengen van de bond en het verkeerde voorbeeld tonen aan jonge rijders en fans.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen