Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2023

Formule 1 budgetcap aangepast

De budgetcap in de koningsklasse van de autosport wordt dit jaar ietsjes verruimd door de FIA en de Formule 1, nadat er een regel is gewijzigd die zorgt voor een grotere extra tegemoetkoming voor de teams.

Verstappen Brazil
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het budgetplafond in de Formule 1 maakt de laatste jaren veel tongen los, zeker nadat het bleek dat Red Bull in het eerste jaar van de reglementen meteen te veel geld had uitgegeven.

Het budgetplafond zal in 2023, het derde jaar van de financiële reglementen, zoals afgesproken wat verder worden verlaagd. Van 145 miljoen dollar in 2021, naar 140 miljoen dollar vorig jaar en 135 miljoen dollar dit jaar. Vanwege de inflatie zal dit echter hoger uitvallen, omdat dit bedrag volgens de reglementen nog zal worden geïndexeerd.

Bovenop die indexatie zal nog een extra bedrag komen, zo hebben alle partijen besloten. Het budgetplafond van 135 miljoen dollar (exclusief inflatiecorrectie) is namelijk gebaseerd op een F1-kalender met 21 Grands Prix.

Voor alle extra races boven dat aantal krijgen de teams nog extra bewegingsruimte binnen het budgetplafond. Bovenop de 135 miljoen dollar zou namelijk in 1.2 miljoen dollar per race komen. Dit jaar, met 23 races, zou dat dus neerkomen op 2,4 miljoen dollar extra.

De FIA, Formule 1 en de teams hebben echter afgesproken dat die 1.2 miljoen dollar per race niet toereikend was, omdat de extra races vaak races ver weg zijn, zogeheten 'fly-away races'. Omdat de kosten voor bijvoorbeeld transport voor dat soort races duurder zijn, is het extra budget verruimd tot 1.8 miljoen dollar per race.

Samengevat: bovenop de 135 miljoen dollar komt dit jaar twee keer 1.8 miljoen dollar voor de 22e en 23e race, waardoor het budgetplafond dit jaar 138.6 miljoen dollar zal zijn, voor de inflatiecorrectie. Hoeveel die correctie precies is, is niet bekend.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull gaan verstoppertje spelen

Het Formule 1-seizoen wordt deze week afgetrapt met de testdagen in Bahrein en dat betekent dat we na een lange winterstop eindelijk weer wat F1-geweld te zien krijgen. Reden genoeg voor een spiksplinternieuwe aflevering van de RacingNews365 Formule 1-podcast met autocoureur Tom Coronel, F1-expert Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk!

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Red Bull

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Horner: 'Achterbakse actie van één van onze concurrenten'