GP Australië

Zoals vanouds trapt Australië af op de Formule 1-kalender. Het semi-stratencircuit dat door het Albert Park in Melbourne loopt is voor de 24ste keer gastheer van een Grand Prix. Daniel Ricciardo zal zijn thuispubliek op een goed resultaat willen trakteren.

Formule 1 Grand Prix van Australië 2019

Sfeer, spanning en spektakel: de Grand Prix van Australië stond vaak garant voor een pareltje van een wedstrijd. Op het semi-stratencircuit van Albert Park wordt gedurende het jaar niet gereden - behalve dan met standaard straatauto's - en zodoende is het zoeken naar grip.

De nieuwe wagens lijnen op voor de eerste Grand Prix van het jaar en dus worden de eerste krachtsverhoudingen zichtbaar. Vergis je echter niet: Melbourne geeft geen overduidelijk beeld van welk team waar staat. Sommige teams hebben namelijk iets meer moeite met stratenbanen, waar andere wagens daar juist beter uit de voeten op komen.

Het Albert Park Street Circuit eert verschillende Formule 1-kampioenen: naar zowel Jack Brabham, Alain Prost, Ayrton Senna als Niki Lauda is een bocht genoemd.

Wanneer staat de Grand Prix van Australië 2019 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix van Australië plaats in het weekend van 15 tot en met 17 maart 2019 en is het de eerste race op de Formule 1-kalender. Op vrijdag vinden de eerste twee vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 07:00 uur de belangrijke kwalificatie begint.

Hoe laat begint de GP van Australië?

De GP van Australië begint op zondag 17 maart 2019 om 06:10 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via de liveblog van Racingnews365 en op TV op Ziggo Sport en RTL Duitsland.

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingvrijdag 15 maart 201902:00 - 03:30
Tweede vrije trainingvrijdag 15 maart 201906:00 - 07:30
Derde vrije trainingzaterdag 16 maart 201904:00 - 05:00
Kwalificatiezaterdag 16 maart 201907:00 - 08:00
Racezondag 17 maart 201906:10 - 08:10
© Red Bull Contentpool

Bijzondere momenten uit de historie van de GP van Australië

Ondanks dat de Grand Prix van Australië slechts sinds 1985 op de kalender staat, is er al genoeg gebeurd om meerdere boeken over te kunnen schrijven. Wat te denken van Nigel Mansell, die op het stratencircuit van Adelaide de titel van 1986 aan zijn neus voorbij zag gaan door een klapband of Mika Häkkinen, die negen jaar later zwaar crashte en zijn tong inslikte. Snel werk van de medici redde het leven van de Fin.

Ook in Melbourne zijn de nodige klappers geweest. Martin Brundle stuiterde er tijdens de allereerste editie van 1996 ongenadig hard af, vijf jaar later overleed er zelfs een baancommissaris door rondvliegende brokstukken, die loskwamen van de wagen van Jacques Villeneuve. Op dezelfde plek als waar Brundle en Villeneuve eraf vlogen, ging ook Fernando Alonso de lucht in. De Spaanse tweevoudig wereldkampioen brak een rib, toen hij in 2016 over Esteban Gutiérrez vloog.

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van de vrije training, kwalificatie, race en het laatste nieuws? Maak een account aan en ontvang notificaties van de prestaties van Max Verstappen en het belangrijkste nieuws!

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen