GP China

Een vaste waarde op de Formule 1-kalender is de Grand Prix van China geworden. Het Shanghai International Circuit, dat overigens op een behoorlijk eindje rijden van de gelijknamige metropool ligt, doet al jaren dienst als gastheer van de Chinese ronde van het wereldkampioenschap.

Formule 1 Grand Prix van China 2019

Ondanks dat China geen rijke autosportgeschiedenis heeft, is het land al sinds 2004 zeker van een plekje op het F1-programma. Het Shanghai International Circuit is zeer uitdagend, vanwege haar mix van hoge snelheidsbochten, langzame knikken en twee lange rechte stukken. Het circuit is ontworpen met het woord 'shang' in het achterhoofd, wat in het Chinees zoveel betekent als 'stijgen'.

Het lange rechte stuk tussen de bochten dertien en veertien biedt wagens met veel motorvermogen een kans om uit te lopen op haar concurrenten of juist achterstand goed te maken. Auto's met een aerodynamisch voordeel komen met name in de tweede sector tot hun recht.

In de afgelopen jaren heeft de Grand Prix van China meermaals bewezen bijzonder spannend te kunnen zijn. De variëteit aan bochten en het uitdagende karakter van de baan staan amper fouten toe.

Wanneer staat de Grand Prix van China 2019 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix van China plaats in het weekend van 12 tot en met 14 april 2019 en is het de derde race op de Formule 1 kalender. Op vrijdag vinden de eerste twee vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 08:00 uur de belangrijke kwalificatie begint.

Hoe laat begint de GP van China?

De GP van China begint op zondag 14 april 2019 om 08:10 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via de liveblog van Racingnews365 en op TV op Ziggosport en RTL Duitsland.

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingvrijdag 12 april 201904:00 - 05:30
Tweede vrije trainingvrijdag 12 april 201908:00 - 09:30
Derde vrije trainingzaterdag 13 april 201905:00 - 06:00
Kwalificatiezaterdag 13 april 201908:00 - 09:00
Racezondag 14 april 201908:10 - 10:10

Bijzondere momenten uit de historie van de GP van China

Lewis Hamilton zal nog weleens met weemoed terugdenken aan zijn allereerste deelname in China. De Brit kon in 2007 de basis leggen voor zijn eerste wereldtitel - hij kon 'm er zelfs al grijpen. Dat gebeurde echter niet, omdat Hamilton zich vergaloppeerde bij het inrijden van de pitstraat. De McLaren van de Brit kwam vast te staan in het kleinste grindbakje van het circuit en uiteindelijk was het niet Hamilton, maar Kimi Raikkonen die met de titel aan de haal zou gaan.

Jenson Button boekte een van zijn meest memorabele Formule 1-zeges op het Shanghai International Circuit. De editie van 2010 werd bemoeilijkt door de wisselende weersomstandigheden en niet voor de eerste, en zeker ook niet voor de laatste keer in diens F1-carrière, wist Button daar optimaal op in te spelen.

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van de vrije training, kwalificatie, race en het laatste nieuws? Maak een account aan en ontvang notificaties van de prestaties van Max Verstappen en het belangrijkste nieuws!

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen