GP China

De Grand Prix van China vindt plaats op het Shanghai International Circuit in Shanghai. Het circuit, in de vorm van de eerste lettergreep van het woord ‘Shanghai’, is ontworpen door Hermann Tilke en staat sinds 2004 op de kalender.

Formule 1 Grand Prix van China 2018

De GP China wordt vaak in het begin van het seizoen verreden en levert doorgaans een spannende wedstrijd op. Het circuit is onder coureurs geliefd vanwege de uitdagende bochtencombinaties en de lange doordraaiers.

Wanneer staat de Grand Prix van China 2018 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix van China plaats in het weekend van 13 tot en met 15 april 2018 en is het de derde race op de Formule 1 kalender. Op vrijdag vinden de eerste twee vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 08:00 uur de belangrijke kwalificatie begint.

Hoe laat begint de GP van China?

De GP van China begint op zondag 15 april 2018 om 08:10 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via de livebog van Racingnews365 en op TV op Ziggosport en RTL Duitsland.

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingvrijdag 13 april 201804:00 - 05:30
Tweede vrije trainingvrijdag 13 april 201808:00 - 09:30
Derde vrije trainingzaterdag 14 april 201805:00 - 06:00
Kwalificatiezaterdag 14 april 201808:00 - 09:00
Racezondag 15 april 201808:10 - 10:10

Het Shanghai International Circuit

Sinds 2004 staat de Chinese Grand Prix op de Formule 1-kalender en is inmiddels een vaste klant op de Formule 1-kalender, ondanks dat de belangstelling voor de Grand Prix enigszins tegenvalt.

Kenmerkend aan het circuit is dat het de vorm heeft van het Chinese karakter Shang, wat staat voor omhoog of omlaag en tevens de eerste lettergreep is van het woord ‘Shanghai’. Het circuit telt in totaal 16 bochten, waarbij de vaak hellende bochten worden afgewisseld met lange rechte stukken waarop voldoende inhaalmogelijkheden liggen.

In totaal leggen de coureurs 56 ronden af op het Shanghai International Circuit waarbij elke ronde zo’n 5,6 kilometer lang is.

Bijzondere momenten uit de historie van de GP van China

Met name Max Verstappen bewijst continu dat inhalen op dit snelle circuit prima te doen in. In zijn debuutjaar moest hij weliswaar de race voortijdig staken met een motorprobleem, maar in 2016 kwam hij ijzersterk terug.

Startend vanaf P9 viel de Nederlander terug naar P20, maar door mooie inhaalacties reed hij al vrij snel weer in de punten. Doordat Verstappen nog een keer moest stoppen, viel hij opnieuw terug en wachtte hem opnieuw een inhaalrace. Dat lukte prima, want hij kwam uiteindelijk toch als achtste over de streep.

In 2007 verspeelde Lewis Hamilton zijn wereldtitel in China. De Brit verloor de controle over zijn bolide bij het inrijden van de pitsstraat en kwam vast te staan in de grindbak. De bizarre fout kostte hem dure punten. Twee weken later,tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen, kwam Hamilton uiteindelijk één punt tekort op het kampioenschap. Een zuur dure fout dus van de Engelsman.

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van de vrije training, kwalificatie, race en het laatste nieuws? Maak een account aan en ontvang notificaties van de prestaties van Max Verstappen en het belangrijkste nieuws!

Lewis Hamilton verspeelt titel door bizarre fout

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen