GP Japan

De Formule 1 Grand Prix van Japan vindt plaats op het circuit Suzuka in Japan en is een van de weinig overgebleven ‘traditionele’ circuits op de kalender.

Formule 1 Grand Prix van Japan 2018

De GP Japan is vaak verreden op het circuit in Suzuka, maar ook een paar keer op het circuit van Fuji. Gelukkig voor Suzuka en de fans bleef het bij een paar keer en wordt de Grand Prix tegenwoordig weer ‘gewoon’ verreden op Suzuka.

Voor het team van McLaren is het hun thuisrace, aangezien ze gebruik maken van de motoren van de Japanse motorleverancier Honda.

Wanneer staat de Grand Prix van Japan 2018 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix plaats in het weekend van 5 tot en met 7 oktober 2018 en is het de zeventiende race op de Formule 1 kalender. Op vrijdag vinden de eerste twee vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 08:00 uur de belangrijke kwalificatie begint.

Hoe laat begint de GP van Japan?

De GP van Japan begint op zondag 7 oktober 2018 om 07:10 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via de livebog van Racingnews365 en op TV op Ziggo Sport en RTL Duitsland.

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingvrijdag 5 oktober 201803:00 - 04:30
Tweede vrije trainingvrijdag 5 oktober 201807:00 - 08:30
Derde vrije trainingzaterdag 6 oktober 201805:00 - 06:00
Kwalificatiezaterdag 6 oktober 201808:00 - 09:00
Racezondag 7 oktober 201807:10 - 09:10

Het circuit van Suzuka

Jarenlang was Japan het enige circuit in Azië op de Formule 1-kalender. Japan wordt dan ook terecht gezien als pionier voor de Formule 1 in Azië. Het circuit van Suzuka werd in 1961 door de Nederlander Hans Hugenholtz ontworpen. Het werd in eerste instantie gebouwd als testcircuit voor Honda.

Pas vanaf 1987 vinden de Formule 1-races hier plaats. Het Suzuka circuit telt in totaal negentien bochten en staat bij de coureurs bekend als een ‘old school’ circuit, dat erg veel vergt van de coureurs en enorm uitdagend is.

Het is het enige Formule 1-circuit dat een zogenaamde ‘8-vorm’ heeft. Dat wil zeggen dat het circuit op een bepaald moment over een ander deel van het circuit gaat. Mede door de snelle bochtencombinatie en de technische veeleisendheid is het bij veel coureurs een geliefd circuit.

In totaal leggen de coureurs 53 ronden af op het circuit van Suzuka, waarbij elke ronde zo’n 5,8 kilometer lang is.

© Red Bull Contentpool

Bijzondere momenten uit de historie van de GP van Japan

Doordat de GP van Japan aan het einde van de Formule 1-kalender staat gepland, is het vaak bepalend voor de titelstrijd. In 1989 en 1990 werd het dan ook beroemd vanwege de vete tussen Senna en Prost. In 1989 reden ze elkaar als teamgenoten uit de race, waarna Prost met hulp van de FIA kampioen werd. In 1990 reden Senna en Prost elkaar ook van de baan, maar dan als concurrenten. In dit geval werd hierdoor niet Prost kampioen, maar Senna.

Ook Damon Hill, Mika Hakkinnen en Michael Schumacher werden allen wereldkampioen tijdens de GP van Japan.

Voor Max Verstappen betekende Japan zijn eerste kennismaking met de Formule 1. Hij reed hier in 2014 namelijk zijn eerste vrije training in de Formule 1. Ook in 2016 deed de Nederlander van zich spreken vanwege de manier waarop hij zijn tweede plek verdedigde tegenover Lewis Hamilton. In eerste instantie diende Mercedes een protest tegen Verstappen in wegens zijn gevaarlijke rijstijl. Dit werd later echter ingetrokken, waardoor Verstappen zijn tweede plek behield.

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van de vrije training, kwalificatie, race en het laatste nieuws? Maak een account aan en ontvang notificaties van de prestaties van Max Verstappen en het belangrijkste nieuws!

Senna vs Prost, Suzuka 1989

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen