Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
25 aug
nld

GP Nederland

Circuit Zandvoort
  • Eerste vrije training VT1 23 aug 2024 -
  • Tweede vrije training VT2 23 aug 2024 -
  • Derde vrije training VT3 24 aug 2024 -
  • Kwalificatie Quali 24 aug 2024 -
  • Race Race 25 aug 2024 -

Drie jaar geleden keerde de Grand Prix van Nederland na 36 jaar afwezigheid terug op de Formule 1-kalender. Decor vormde het compleet vernieuwde Circuit van Zandvoort, waarop Max Verstappen op jacht ging naar zijn eerste echte thuiszege. Dat lukte ook, waardoor hij tienduizenden oranje gekleurde fans in extase bracht. Ook in 2022 en 2023 lukte het hem om in eigen land zege te vieren. Behaalt de Nederlander in 2024 zijn vierde overwinning op rij?

Statistieken

Eerste GP 1952
Aantal ronden 72
Lengte circuit 4,252 kilometer
Ronderecord 1:11:097 (2021)
Winnaar 2023 Max Verstappen
Tweede 2023 Fernando Alonso
Derde 2023 Pierre Gasly

Winnaars

Winnaar 2023 Max Verstappen
Winnaar 2022 Max Verstappen
Winnaar 2021 Max Verstappen
Winnaar 1985 Niki Lauda
Winnaar 1984 Alain Prost
Winnaar 1983 René Arnoux

F1 Zandvoort GP 2024 | Datum, tijden en programma

De populariteit van Max Verstappen heeft het Nederlandse publiek enthousiaster dan ooit gemaakt over de sport, waarna het een kwestie van tijd leek voordat de Nederlandse Formule 1-race terug zou keren op de racekalender.

Het duinencircuit ging in de winter van 2019/2020 volledig op de schop om te voldoen aan de maatstaven van de Formule 1. Het eindresultaat mocht er zeker wezen. Diverse bochten werden op spectaculaire wijze aangepast, met als hoogtepunt de Arie Luyendykbocht, die is omgetoverd tot een kombocht met een hellingshoek van maar liefst 32%!

De tweede editie van de vernieuwde Nederlandse Grand Prix belooft dan ook weer een waar spektakel te worden. Het circuit in combinatie met de nieuwe auto's zal voor de Formule 1-coureurs een geheel nieuwe ervaring met zich meebrengen.

Grand Prix van Nederland in 2023

Gezien de lichte regen startten alle coureurs, behalve Hamilton, op de zachte compound. Max Verstappen had vanaf polepositie een ongelooflijk goede start, waardoor hij direct kon wegrijden. Daarnaast vonden er vele inhaalacties plaats in de openingsronde. Het begon echter steeds harder te regenen, waardoor coureurs als Sergio Perez, Charles Leclerc, Zhou Guanyu, Yuki Tsunoda, Kevin Magnussen en Pierre Gasly direct de pitstraat indoken om over te schakelen naar de intermediate compound. Dit bleek de juiste keuze, omdat de coureurs op de inters veel sneller waren dan de coureurs die geen pitstop hadden gemaakt. Uiteindelijk ging de rest van het veld ook naar binnen om te wisselen naar de intermediate band, waardoor de coureurs die na de eerste ronde al een pitstop maakten een flinke voorsprong hadden opgebouwd.

De coureurs Alexander Albon, Oscar Piastri, Valtteri Bottas, Nico Hulkenberg en Logan Sargeant besloten echter om op de zachte compound te blijven rijden. Zij kwamen in ronde elf en twaalf weer dichtbij het veld omdat de baan al flink was opgedroogd. Hierdoor maakten de coureurs op de intermediates een pitstop om weer te wisselen naar slicks. Tijdens deze pitstops maakte Max Verstappen een undercut, waardoor hij de leiding weer overnam van de Mexicaan. In ronde zestien kwam Logan Sargeant hard in de muur terecht bij het uitkomen van de Marlborobocht. Er volgde een herstart, waardoor het veld weer volledig bij elkaar lag.

Later begon het weer hard te regenen, waardoor alle coureurs weer overstapten naar de intermediate band. De omstandigheden waren erg lastig en veel coureurs schoten door in bocht één. Zhou Guanyu kreeg zijn auto niet op tijd stil voor de Tarzanbocht, waardoor hij hard in de muur terechtkwam en de race weer herstart moest worden. Uiteindelijk won Verstappen de race, eindigde Fernando Alonso als tweede en Pierre Gasly als derde. Perez viel net buiten het podium door een vijf seconden tijdstraf.

De Zandvoort Grand Prix van 2024 belooft ongetwijfeld weer een groot spektakel.

Wanneer staat de Grand Prix van Nederland 2024 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix van Nederland plaats in het weekend van 23 tot en met 25 augustus 2024. Op vrijdag vinden zoals gewoonlijk de eerste twee vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 15:00 uur de kwalificatie aan zal vangen.

Hoe laat begint de GP van Nederland?

De GP van Nederland begint op zondag 25 augustus 2024 om 15:00 uur Nederlandse tijd. Het is de eerste Grand Prix na de zomerstop. De race is live te volgen via de liveblog van RacingNews365 en op TV op Viaplay.

Tijdschema GP Nederland

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training vrijdag 23 augustus -
Tweede vrije training vrijdag 23 augustus -
Derde vrije training zaterdag 24 augustus -
Kwalificatie zaterdag 24 augustus -
Race zondag 25 augustus -

Hotlap: Dit zien de F1-coureurs tijdens de Grand Prix van Nederland

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.
Viaplay
x
Senna De dood die volgens Ecclestone het einde van de F1 zou betekenen