Esteban Ocon Frankrijk

  • Team: Force India
  • Helm: Esteban Ocon - 31
  • Startnummer: 31
Esteban Ocon staat te boek als een van de grootste talenten uit de nieuwe lichting Formule 1 coureurs. De Fransman komt uit voor Force India, mede door de steun van Mercedes waarbij hij opgenomen is in de talentenpool.

Esteban Ocon: Het grote Formule 1 talent uit Frankrijk

In 2017 rijdt Ocon zijn eerste volledige Formule 1 seizoen, nadat hij een jaar eerder enkele races reed voor het achterhoedeteam van Manor. Met Sergio Perez beschikt hij bij Force India over een ervaren teamgenoot.

De weg naar de Formule 1 voor Esteban Ocon

Zoals alle F1-coureurs begon Ocon zijn loopbaan ook in de karts. Hij was direct succesvol en won diverse (Franse) karttitels alvorens hij de overstap maakte naar de Formule Renault 2.0 in 2012.

Op vijftienjarige leeftijd debuteerde hij in deze klasse en in zijn tweede seizoen eindigde hij als derde in het kampioenschap. De grote doorbraak kwam toen Ocon in 2014 in het Europese Formule 3 kampioenschap uitkwam.

In de Formule 3 kwam hij voor het eerst in aanraking met Max Verstappen. Beide jonge talenten streden met elkaar op het scherpst van de snede en schuwden risico’s daar niet bij. Daar waar Max Verstappen de absolute smaakmaker was met spectaculaire acties en tien overwinningen, ging de titel naar Ocon. De Fransman profiteerde onder andere van technische problemen van de Nederlander. 

Mercedes stalde hem vervolgens in het GP3 kampioenschap, terwijl Verstappen de stap naar de F1 al maakte. Ocon domineert het seizoen en werd glansrijk kampioen.

Esteban Ocon en Max Verstappen gelden als de grootste talenten voor de toekomst

Esteban Ocon breekt door in de Formule 1

In 2014 was de Fransman testrijder voor Lotus, maar dit had weinig voeten in de aarde. Een jaar later mocht hij wel aan de slag voor Force India en maakte hij zijn meter in een Formule 1 auto.

2016 was een bijzonder jaar voor Ocon die als testrijder actief was voor Force India tijdens de winter en vervolgens ook voor Mercedes testte. Ondanks zijn contract met Mercedes werd hij toegevoegd als derde rijder aan het Renault F1 team. In de tussentijd reed de Fransman ook enkele races in het DTM-kampioenschap.

© Force India F1 Team

Toen de bodem van de schatkist van Rio Haryanto bij Manor in zicht kwam speelde Mercedes hier handig op in. Ocon kreeg zijn kans bij het achterhoedeteam aan de zijde van een ander Mercedes-talent Pascal Wehrlein.

Direct maakte de Fransman indruk en ondanks zijn geringe ervaring versloeg hij zijn Duitse teamgenoot met regelmaat. Aan het einde van het seizoen beloonde Mercedes hem met de overstap naar Force India. 

Daar liet Ocon zien dat hij uit het racehout is gesneden. De Fransman eindigde achtste in het kampioenschap met 13 punten minder dan teamgenoot Perez. De twee coureurs hebben hard met elkaar gevochten en kregen noodzakelijk teamorders vanuit de renstal. In 2018 zal Ocon er op gebrand zijn om sterke prestaties te leveren. Voor 2019 heeft Mercedes namelijk nog geen coureurs bevestigd en Ocon is een van de kandidaten. 

Prachtig gevecht Ocon en Verstappen in Formule 3

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen