Lance Stroll Canada

  • Team: Force India
  • Helm: Lance Stroll - 18
  • Startnummer: 18
De 18-jarige Lance Stroll maakte in 2017 zijn Formule 1 debuut voor het team van Williams. Als zoon van een rijke vader kreeg hij als snel het etiket ‘paydriver’ op zich.

Lance Stroll : Van miljardairszoon tot Formule 1 coureur

Bij Williams had hij in zijn eerste jaar de ervaren Felipe Massa als teamgenoot en mentor. In de eerste races van het seizoen werd duidelijk dat Stroll nog veel moet leren. Felipe Massa, vice-wereldkampioen van 2008, was op dat vlak een ideale teamgenoot voor de jonge Canadees.

De weg naar de Formule 1 voor Lance Stroll

Zoals alles coureurs begon Stroll zijn carrière in de karts. Na het winnen van diverse kampioenschappen in Canada maakte hij de overstap naar Europa voor de Formule wagens.

In 2014 komt hij uit in de Florida Winter Series waarin hij in twaalf races tot twee podiumplaatsen kwam tijdens de winterperiode. Vervolgens neemt hij deel aan het Italiaanse Formule 4 kampioenschap.

© Williams F1

Stroll domineert en wint zeven van de achttien races en behaald daarmee zijn eerste titel in een Formule auto. Vervolgens wint hij ook de titel in de Toyota Racing Series.

Een jaar later maakt hij de overstap naar het Europese Formule 3 kampioenschap. In zijn eerste seizoen finisht Lance als vijfde en wint zijn eerste race in de F3. Een jaar later is er geen kruid opgewassen tegen de snelle Canadees die afrekent met de kritieken van zijn concurrentie.

Kan Lance Stroll afrekenen met de titel paydriver?

Het lastige debuut van Lance Stroll in de Formule 1

Vader Stroll financiert de hele carrière van zijn zoon en pompt in totaal bijna $100 miljoen hierin om zijn zoon in de Formule 1 te krijgen. Het F1-team van Williams maakt eind 2016 bekend dat ze met de dan 17-jarige Stroll een contract hebben gesloten.

De wintertests en eerste races verlopen dramatisch voor de jonge Canadees en de druk neemt toe. Een podiumplaats tijdens de GP van Baku snoert de criticasters voorlopig de mond. Zijn seizoen verloopt vervolgens erg wisselvallig. Hij wisselt een sterke kwalificatie en race in Monza af met een dramatisch weekend in Brazilië.

Voor Stroll wordt 2018 een cruciaal seizoen. De Williams-coureur krijgt met Sergey Sirotkin een debutant als teamgenoot. Dit betekend dat hij het team op sleeptouw moet nemen. Als Lance verslagen wordt door een andere jonge debutant zal men bij Williams twijfelen over zijn kwaliteiten. Bovendien heeft het team in Robert Kubica een gretige reservecoureur.

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen