Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
22e
0.0

Nyck de Vries

Visa Cash App RB
Nationaliteit nld Nederlands
Geboorteplaats Sneek
Geboortedatum 06/02/1995 (29 jr.)
F1-debuut 2022, Italië

In 2023 maakte Nyck de Vries zijn debuut in de Formule 1 bij het AlphaTauri-team na een succesvolle invalbeurt bij Williams in 2022. De Nederlandse coureur, voormalig F2-kampioen en Formule E-wereldkampioen, kon echter niet overtuigen in het eerste deel van het seizoen, waardoor hij halverwege 2023 zijn stoeltje verloor en voortijdig uit de Formule 1 moest vertrekken en Daniel Ricciardio hem verving.

Weddenschappen Nyck de Vries

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

F1-seizoen 2023

Positie WK 22
Races 10
WK-punten 0.0
Overwinningen 0
Podiumplaatsen 0
Polepositions 0

F1-carrière

Wereldtitels 0
WK-punten 2
Races 11
Overwinningen 0
Podiumplaatsen 0
Polepositions 0

Info voormalig F1-coureur Nyck de Vries

Naam Nyck de Vries
Team AlphaTauri
Geboortedatum 6 februari 1995
Geboorteplaats Uitwellingerga, Nederland
Lengte 1.68m
Gewicht 58kg
Nationaliteit Nederlands
Racenummer 21

Biografie van Formule 1-coureur Nyck de Vries

Nyck de Vries, geboren in het Friese Uitwellingerga op 6 februari 1995, begon zijn racereis zoals velen, met karting op jonge leeftijd.

Op dertienjarige leeftijd behaalde hij zijn eerste significante successen in de wereld van het karten, met overwinningen in de WSK World Series en het Duits Juniorenkampioenschap. In 2010 trok de Nederlandse coureur de aandacht van het McLaren Formule 1-team. Als McLaren-junior behaalde hij twee kartwereldkampioenschappen in 2010 en 2011.

Een overstap naar eenzitterraces was de volgende logische stap. Na twee jaar ervaring op te hebben gedaan in de Eurocup Formule Renault-serie, werd De Vries in 2014 kampioen in de serie. Na dit succes schoof hij door naar de Formule Renault 3.5-serie met DAMS, waar hij in zijn debuutseizoen derde werd in het kampioenschap voordat hij weer werd gepromoveerd.

Nu klaar voor het grote werk kreeg de Friese coureur zijn kans in de GP3 Series, een raceklasse die later zou evolueren tot het Formule 3-kampioenschap. Ondanks een zesde plaats in het kampioenschap ontving hij snel weer een promotie, en een jaar later bevond hij zich op de Formule 2-grid.

Teams en teamgenoten | Nyck de Vries

Team Teamgenoot Seizoen
AlphaTauri Yuki Tsunoda 2023

De Vries Formule 2-kampioen


In 2017 nam De Vries deel aan Rapax/Racing Engineering en eindigde het seizoen op de zevende plaats in het kampioenschapsklassement. Het volgende jaar maakte hij de overstap naar Prema, een team dat op papier kans bood op de titel. De Vries behaalde overwinningen in Hongarije en op Spa-Francorchamps en stond meerdere keren op het podium, maar sloot het seizoen af op de vierde plaats.

In dit specifieke jaar had hij te maken met sterke concurrentie van hedendaagse Formule 1-talenten, waaronder George Russell, Lando Norris en Alexander Albon. In 2019 maakte De Vries de overstap van Prema naar ART Grand Prix, een overstap die zeer succesvol bleek voor de F2-coureur.

Met consistente puntenscores en overwinningen (Barcelona, Monza, Frankrijk en Rusland) en podiumplaatsen (Oostenrijk, Baku, Monza, Rusland) veroverde De Vries drie races voor het einde van het seizoen de Formule 2-titel (in Sotsji). Nicholas Latifi eindigde dat jaar als tweede.

Helaas zat een directe promotie naar de Formule 1 er niet in voor De Vries, aangezien alle stoeltjes voor het F1-seizoen van 2020 al bezet waren. Doorstromen naar de F1 via McLaren was ook geen optie, gezien zijn banden met het Britse team eerder dat jaar verbroken waren. Bovendien mogen F2-kampioenen niet doorgaan met racen in dezelfde klasse.

			© XPBimages
	© XPBimages

Wereldkampioen Formule E

Al voordat het Formule 2-kampioenschap van 2019 erop zat, de titel had hij toch al, debuteerde De Vries in de elektrische tegenhanger van de F1, de Formule E. Hij kwam uit voor het gloednieuwe team van Mercedes in de FE, waar hij een duo vormde met voormalig Formule 1-coureur Stoffel Vandoorne. In seizoen 2019-2020 zat een serieuze kans op de titel er nog niet in, maar het team werd al wel knap derde in het eindklassement.

Een jaar later ging het een stuk beter met Mercedes in de Formule E. Na één podium te scoren in 2019-2020 won De Vries direct de openingsrace in Diriyah. Het veld was een stuk gelijkwaardiger dan in de Formule 1 en met twee overwinningen en twee podiums scoorde De Vries 99 punten, genoeg voor de wereldtitel Formule E.

Na zijn titel bleef hij in de Formule E rijden, maar het verdedigen van de titel lukte niet. Het volgende seizoen werd afgesloten op de negende plaats, terwijl teamgenoot Vandoorne wereldkampioen werd - alweer voor Mercedes. Het Mercedes FE-team werd voor het seizoen 2022-2023 overgenomen door McLaren, maar dit had geen invloed op de carrière van De Vries: voor hem kwamen er andere kansen voorbij.

De Vries en de Formule 1

Via het Mercedes Formule E-team mocht De Vries meedoen aan de Young Driver Tests na het Formule 1-seizoen van 2020. In Abu Dhabi maakt hij zijn eerste kilometers voor het Duitse topteam en in 2021 was hij samen met Vandoorne de vaste test- en reservecoureur voor het F1-team.

De Vries maakte uiteindelijk in 2022 zijn officiële Formule 1-debuut. Niet bij Mercedes, maar bij Williams, partnerteam en motorafnemer van het Duitse topteam. Tijdens de eerste vrije training van de Grand Prix van Spanje maakte hij zijn eerste kilometers in een officiële F1-sessie. In Frankrijk mocht hij opnieuw in actie komen tijdens een vrije training, maar nu wel voor Mercedes. De Vries nam in VT1 het stuur over van Lewis Hamilton.

Later mocht hij als Mercedes-reserve ook nog een vrije training voor Sebastian Vettel verrijden bij Aston Martin, ook een motorafnemer van Mercedes. Dit deed hij in Monza voor het GP-weekend van Italië. Het zou een ongekend weekend worden voor De Vries.

Een dag na het verrijden van een training bij Aston Martin werd namelijk duidelijk dat Williams-rijder Alex Albon niet in actie kon komen vanwege een blindedarmontsteking. Vlak voor de derde training werd De Vries klaargestoomd om in actie te komen voor Williams de rest van het weekend. De Nederlander maakte zijn debuut in een Formule 1 Grand Prix en op Monza wist hij direct punten te scoren door op de negende plaats te finishen.

De Grand Prix van Italië 2022 werd voor De Vries een race waardoor zijn carrière volledig veranderde. Meerdere Formule 1-teams toonden ineens interesse in de diensten van de F2- en FE-kampioen, waarna een vast zitje in de F1 ineens heel dichtbij kwam.

			© XPBimages
	© XPBimages

De Vries en AlphaTauri

Na de race op Monza kreeg de 27-jarige Nederlander aandacht van meerdere F1-teams, zoals Williams, Alpine en AlphaTauri. Bij het laatstgenoemde team was er niet direct een stoeltje vrij, maar Red Bull had al een plan in gedachten. Pierre Gasly zou nog een jaar voor AlphaTauri rijden, maar doorstromen naar Red Bull zat er niet meer in voor de Fransman.

En dus werd het plan gemaakt om Gasly naar Alpine te sturen. Hierdoor was er plek voor De Vries bij het zusterteam van Red Bull. Na gesprekken met adviseur Helmut Marko werd de komst van De Vries aangekondigd in Japan tijdens het Grand Prix-weekend waar Max Verstappen zijn tweede titel veroverde. Via het karten, de Formule 3 en 2 en de Formule E is Nyck de Vries nu volwaardig Formule 1-coureur.

Nyck de Vries verliest AlphaTauri zitje

Nog voordat de eerste helft van het seizoen van 2023 erop zit werd het nieuws wereldkundig dat Nyck de Vries vroegtijdig de Formule 1 moet verlaten en zijn AlphaTauri zitje verliest. Dit door tegenvallende resultaten die hij behaalde voor het team. Zijn beste resultaat na tien races is de twaalfde plek tijdens de Grand Prix van Monaco. Met twee DNFs en alleen maar resultaten buiten de top 10, heeft Nyck de Vries geen punten weten te behalen. Teamgenoot Yuki Tsunoda heeft na tien races wel 2 punten achter zijn naam weten te schrijven.

De F1 race resultaten van coureur Nyck de Vries AlphaTauri 2023

Wie vervangt Nyck de Vries?

Op zondag 23 juli vindt de Grand Prix van Hongarije op de Hungaroring plaats en zullen we oude bekende Daniel Ricciardo weer op de grid zien verschijnen. Hij neemt het stoeltje over van Nyck de Vries bij AlphaTauri en zal de nieuwe teamgenoot worden van Yuki Tsunoda.

Terugkeer naar Formule E en Endurance Racing

Nyck de Vries maakt binnenkort zijn comeback op de internationale racecircuits. Hij keert terug naar de Formule E en heeft een contract getekend bij Mahindra Racing. Nyck zal in 2024 ook wederom deel aan het World Endurance Championship als full-time Toyota-fabriekscoureur.

Nyck de Vries Toyota coureur in het World Endurance Championship 2024 © Toyota Gazoo Racing

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.
Viaplay
x
Newey Red Bull gewaarschuwd voor 'enorme gevolgen' te midden van machtsstrijd