Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
20e
0.0

Valtteri Bottas

Stake F1 Team
Nationaliteit fin Fins
Geboorteplaats Nostola
Geboortedatum 28/08/1989 (34 jr.)
F1-debuut 2013, Australië

De Finse Formule 1-coureur Valtteri Bottas reed lang voor topteam Mercedes, maar maakte na een aantal seizoenen naast Lewis Hamilton de overstap naar Alfa Romeo, waar hij landgenoot Kimi Raikkonen verving. Ook in 2024 zal hij uitkomen voor de Zwitserse renstal, wat inmiddels de naam Sauber heeft.

Weddenschappen Valtteri Bottas

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

F1-seizoen 2024

Positie WK 20
Races 5
WK-punten 0.0
Overwinningen 0
Podiumplaatsen 0
Polepositions 0

F1-carrière

Wereldtitels 0
WK-punten 1797
Races 226
Overwinningen 10
Podiumplaatsen 67
Polepositions 20

Info Valtteri Bottas

Naam Valtteri Viktor Bottas
Team Sauber
Geboortedatum 28 augustus 1989
Geboorteplaats Nastola, Finland
Lengte 1.73m
Gewicht 69kg
Nationaliteit Fins
Racenummer 77

Biografie Valtteri Bottas

Valtteri Bottas is een Finse Formule 1-coureur die in 2021 voor Mercedes AMG F1 uitkwam. In zijn vijfde seizoen bij het Duitse team hoopte hij op kansen voor het kampioenschap, maar opnieuw werd hij overschaduwd door de zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton binnen Mercedes. Bottas, die sinds 2017 voor Mercedes rijdt, maakte in 2022 de overstap naar Alfa Romeo. In 2024 rijdt de Fin voor hetzelfde team, wat inmiddels Sauber heet.

Teams en teamgenoten | Valtteri Bottas

Team Teamgenoot Seizoen
Williams Pastor Maldonado 2013
Williams Felipe Massa 2014
Williams Felipe Massa 2015
Williams Felipe Massa 2016
Mercedes Lewis Hamilton 2017
Mercedes Lewis Hamilton 2018
Mercedes Lewis Hamilton 2019
Mercedes Lewis Hamilton 2020
Mercedes Lewis Hamilton 2021
Alfa Romeo Guanyu Zhou 2022
Alfa Romeo Guanyu Zhou 2023
Sauber Guanyu Zhou 2024

Biografie Valtteri Bottas

Valtteri Bottas is geboren in Nastola, Finland. De coureur is een gevestigde naam in de hoogste klasse van de autosport, aangezien hij sinds 2013 onafgebroken in de Formule 1 rijdt. Zijn debuut maakte hij bij Williams, maar later in zijn carrière stapte de Fin over naar het Formule 1-team van Mercedes.

Bottas leerde racen op de besneeuwde en bevroren wegen van Finland, hoewel zijn familie geen achtergrond had in de racewereld. Zijn vader, Rauno Bottas, is eigenaar van een klein schoonmaakbedrijf, terwijl zijn moeder, Marianne Valimma, werkzaam is als begrafenisondernemer.

Hoe heeft Bottas de Formule 1 bereikt? Ontdek hier alle details over de carrière van Valtteri Bottas.

Bottas' vroege carrière

Bottas behaalde de achtste plaats in de Karting World Cup van 2005, gevolgd door overwinningen in de Formula Renault Eurocup 2008 en de Formula Renault Northern European Cup van datzelfde jaar. Hij zou ook de 2007 Formula Renault UK Winter Series hebben gewonnen, maar had geen MSA-geregistreerde licentie voor dat kampioenschap. Desondanks slaagde hij erin drie van de vier races te winnen.

In 2009 maakte de Fin de overstap naar de Formule 3 Euroseries. Hoewel Bottas geen races won, eindigde hij als derde in het kampioenschap met twee polepositions op zijn naam. Hij veroverde de titels bij de Masters of Formula 3 in 2009 en 2010, waarmee hij de eerste coureur werd die deze prestatie leverde.

Na zijn benoeming tot testrijder van Williams in 2010, behield hij die rol ook in 2011 en 2012. In 2011 nam hij ook deel aan de GP3 Series en won hij alle laatste vier raceweekenden om de titel veilig te stellen en zijn teamgenoot James Calado te verslaan.

Formule 1-debuut bij Williams

Bottas maakte uiteindelijk in 2013 de overstap naar de Formule 1, samen met Pastor Maldonado bij Williams. Zijn beste kwalificatiepositie kwam tijdens de Canadese Grand Prix, waar hij zichzelf als derde kwalificeerde achter Sebastian Vettel en Lewis Hamilton, hij slaagde er echter niet in die prestatie om te zetten in punten en eindigde de race als 14e.

Zijn eerste en enige puntenfinish van het seizoen kwam tijdens de voorlaatste race van het seizoen, een achtste plaats in de VS. Het resultaat betekende dat Bottas het seizoen voor Maldonado eindigde, vier punten tegen één.

In seizoen 2014 werkte Bottas samen met Felipe Massa, die overkwam van Ferrari. Bij de openingsrace van het seizoen kwalificeerde de Fin zich als tiende en herstelde zich na een vroege crash tot de zesde plaats. Hij eindigde uiteindelijk naar de vijfde positie nadat Daniel Ricciardo, die tweede lag, werd gediskwalificeerd.

Bottas kwalificeerde zich als tweede voor de Oostenrijkse Grand Prix, zijn hoogste positie tot dan toe, wat resulteerde in zijn eerste carrière-podium. Hij eindigde als derde, achter winnaar Nico Rosberg en de nummer twee, Lewis Hamilton. Een tweede podium volgde tijdens de Britse Grand Prix, toen de Fin zich door het veld baande nadat hij als 14e was gestart. Hier finishte hij als tweede.

Er volgden podiums in Duitsland, België, Rusland en Abu Dhabi, waarbij de laatste deel uitmaakte van Williams' eerste dubbele podiumplaats sinds 2005. Bottas eindigde het seizoen als vierde in het coureurskampioenschap, voor grote namen als Vettel en Fernando Alonso.

Bottas imponeert naast een ervaren Massa

Het seizoen van 2015 begon niet goed voor Bottas, die zich als zesde kwalificeerde voor de Grand Prix van Australië. De Fin blesseerde zich echter tijdens de sessie aan zijn rug en miste de race. In vergelijking met 2014 verloor Williams terrein, terwijl Ferrari en Mercedes zich vestigden als de te kloppen teams.

Bottas wist in twee races op het podium te eindigen, de eerste in Canada nadat Kimi Raikkonen spinde vanwege een probleem met zijn motor. Zijn tweede podium kwam in Mexico toen hij achter beide Mercedes-bolides eindigde, terwijl een derde podiumplaats in Rusland werd weggenomen na een botsing met Raikkonen in de laatste ronde van de race, waarbij de Ferrari-coureur een straf kreeg.

Uiteindelijk eindigde Bottas het seizoen als vijfde in het klassement en versloeg Massa voor het tweede seizoen op rij.

Het duo zette hun samenwerking voort in 2016, en waren de enige twee coureurs die tijdens de eerste vijf races van het seizoen consistent in de punten eindigden. Bottas en Williams wisten het hele jaar door slechts één podiumplaats te behalen in Canada. Hoewel de Fin genoegen moest nemen met een achtste plaats in het rijderskampioenschap, sloot hij het jaar af nadat hij van zijn teamgenoot met 17 tegenover 4 won in de kwalificaties.

De grote stap van Bottas naar Mercedes

Na vier seizoenen bij Williams maakte Bottas in januari 2017 de overstap naar Mercedes. Hij verving de vertrekkende Rosberg, die na het winnen van het kampioenschap aankondigde de Formule 1 te verlaten.

Bottas eindigde zijn eerste race voor het team als derde in Australië en claimde vervolgens zijn eerste poleposition tijdens de Grand Prix van Bahrein. Bandenproblemen zorgden ervoor dat hij genoegen moest nemen met de derde plaats in de race, hoewel hij zijn eerste carrière-overwinning claimde tijdens de volgende race in Rusland. Het resultaat maakte hem de vijfde Fin die een Grand Prix won.

Bottas voegde hier twee keer een tweede plaats aan toe in Canada en Azerbeidzjan. De Fin kreeg zijn tweede overwinning tijdens de volgende race in Oostenrijk, beginnend vanaf pole. Hij kon Vettel, die in een kampioenschapsstrijd zat met Hamilton, achter zich houden.

Maar na zijn derde overwinning in Hongarije, sneuvelde de kampioensaanval van Bottas. Hij eindigde het seizoen nog wel met een hoogtepunt en pakte zijn vierde pole en derde overwinning tijdens de seizoensafsluiter race in Abu Dhabi.

Het begon niet goed in 2018 toen Bottas als achtste eindigde in Australië, werd in de volgende zes races vier keer tweede. Hij slaagde er niet in om in Azerbeidzjan te finishen, ondanks de P3-kwalificatie na een lekke rechterachterband met nog twee ronden te gaan, waardoor hij uit de race crashte en de overwinning aan Hamilton overhandigde. Hoewel Bottas tijdens het seizoen een verlenging tekende bij Mercedes, werd hij de eerste Mercedes-coureur sinds Michael Schumacher in 2012 die een seizoen zonder overwinning afsloot. Hij vestigde ook een record voor de meeste tweede plaatsen zonder overwinning, zeven stuks.

Racen in de schaduw van Hamilton

In 2019 behaalde Bottas onmiddellijk succes in Australië door de race te winnen, de snelste ronde te claimen en twintig seconden sneller te eindigen dan zijn teamgenoot Hamilton. Mercedes begon het jaar met driemaal een één-twee finish, waarbij Hamilton er twee van won, in Bahrein en China.

In Azerbeidzjan zette Bottas zijn pole position om in zijn vijfde carrièreoverwinning, terwijl Hamilton de overwinning in Spanje behaalde, waardoor Mercedes opnieuw twee keer een één-twee scoorde.

Deze reeks eindigde in Monaco, waar Hamilton de overwinning pakte en Bottas als derde eindigde. Fouten in Duitsland en een crash in Hongarije met Charles Leclerc voor de zomerstop zorgden ervoor dat Bottas terrein verloor in het kampioenschap. Hij herstelde zich echter tegen het einde van het jaar met overwinningen in Japan en de VS.

Bottas sloot het seizoen af als tweede in het kampioenschap met 326 punten, het hoogste aantal in zijn carrière tot dan toe. Hij behaalde vier overwinningen, vijftien podiumplaatsen en vijf polepositions.

Hoewel Bottas het seizoen 2020 begon met een overwinning in Oostenrijk, slaagde hij er niet in een serieuze bedreiging te vormen voor de wereldtitel, die opnieuw naar Hamilton ging. Hamilton sloot het seizoen af met elf overwinningen, terwijl Bottas er twee behaalde, waaronder één in Rusland.

Uiteindelijk pakte Hamilton de titel met een voorsprong van 124 punten, waarbij Bottas als tweede eindigde met negen punten voorsprong op Max Verstappen.

Een nieuw avontuur bij Sauber

Na wederom een jaar in de schaduw van Hamilton te hebben gereden, waarbij hij wel zorgde voor de achtste constructeurstitel van Mercedes, was het voor Bottas tijd voor een nieuw avontuur. Dit avontuur vindt hij bij Sauber waar hij in 2022 uitkwam naast de enige F1-rookie van de grid, Guanyu Zhou. De Fin kende een sterk seizoen bij zijn nieuwe team en werd tiende in het eindklassement. Hij scoorde maar liefst acht keer zoveel punten als zijn teamgenoot.

Bottas lijkt gelukkig te zijn met Alfa Romeo, dat inmiddels Sauber heet, en ook de Zwitserse renstal is blij met de Fin. Het is dan ook geen verrassing dat Bottas in 2024 opnieuw uitkomt voor Sauber.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.
Viaplay
x
Senna De dood die volgens Ecclestone het einde van de F1 zou betekenen