Valtteri Bottas Finland

  • Team: Mercedes
  • Helm: Valtteri Bottas - 77
  • Startnummer: 77
Een droom kwam begin 2017 uit voor Valtteri Bottas toen Mercedes hem contracteerde als vervanger van Nico Rosberg. De Fin had er vier seizoenen opzitten bij het team van Williams en droomde van de stap naar de top. Nu een jaar later heeft hij drie Grand Prix gewonnen en een nieuw contract getekend. Dit contract is maar voor één jaar dus Bottas zal zich nu echt moeten bewijzen.

Valtteri Bottas: tweede viool of titelkandidaat

Mercedes legde de Bottas voor slechts één seizoen vast, waardoor de druk vol op de schouders van Valtteri lag. In 2017 kreeg hij de kans om zich te bewijzen ten opzichte van Lewis Hamilton. Terugkijkend op het seizoen heeft de de Fin wisselende resultaten behaald. Hij heeft drie overwinningen geboekt en dertien podiums. Deze prestaties leverde hem een contractverlenging van één jaar op. Toch wordt er dit jaar meer van Bottas verwacht en moet hij Hamilton gaan uitdagen voor de wereldtitel.

Jonge Bottas maakt indruk in de opstapklassen

Valtteri Bottas doorliep de juniorklassen met groot succes. Zo won hij het Formule Renault kampioenschap en won hij in 2009 de prestigieuze Masters of F3 op Zandvoort. Een race die onder andere gewonnen is door coureurs als Max Verstappen, David Coulthard en Lewis Hamilton.

Het Formule 1 team van Williams legde het jonge talent al in 2010 vast als testrijder. Een jaar later won Valtteri nog het GP3 kampioenschap.

© Williams F1

Formule 1 debuut Bottas bij Williams

In 2012 mocht Bottas liefst 15 maal in actie komen tijdens de officiële vrije trainingen tijdens een Grand Prix weekend. Op deze manier stoomde het team van Williams hem klaar voor zijn Formule 1 debuut.

Op 23-jarige leeftijd maakte Bottas in 2013 zijn officiële debuut als racecoureur als teamgenoot van Pastor Maldonado. Het team kende een zeer slecht jaar en behaalde slechts eenmaal punten. Daarin kwam verandering in 2014 met de komst van de Mercedes-motoren.

Bottas staat te boek als snel, maar is het ook een winnaar?

Williams daagde de gevestigde orde uit en streed frequent mee voor de podiumplaatsen. Valtteri Bottas sloot het jaar zelfs als vierde af. In de seizoenen 2015 en 2016 zakte Williams langzaam aan terug en voor Bottas was het zaak om de stap naar de top te maken.

Mercedes legt Bottas vast

In december 2016 kondigde Nico Rosberg geheel onverwacht aan dat hij de Formule 1 verliet. Hiermee kwam het meest gewilde F1-stoeltje vrij bij regerend kampioen Mercedes. Na maanden van speculatie werd Bottas begin 2017 gepresenteerd als teamgenoot van Lewis Hamilton. Het vertrouwen van het team werd niet geschaad, want al tijdens zijn vierde GP voor Mercedes klonk het Finse volkslied. Valtteri Bottas won uiteindelijk de Grand Prix van Rusland, Oostenrijk en Abu Dhabi.

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen