Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Michael Masi

Formule 1 test in VS mogelijk nieuw systeem met gele vlaggen

Het systeem van gele vlaggen in de Formule 1 gaat mogelijk op de schop. Michael Masi denkt tijdens het Grand Prix-weekend in de Verenigde Staten al iets nieuws te kunnen proberen.

Alonso Turkey
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Alpine

Gele vlaggen zijn vaak onderwerp van gesprek in de Formule 1. Bij dubbele gele vlaggen moeten coureurs 'aanzienlijk' snelheid verminderen. Maar wat is aanzienlijk? Dat is een vage omschrijving en laat ruimte voor eigen invulling. Wedstrijdleider Michael Masi vindt zelf ook dat het wat beter verwoord kan worden. "We kunnen waarschijnlijk wel wat kleine dingen veranderen aan de formulering. Het is al een tijdje zoals het nu is. Er zijn ook wat discussies geweest en we kunnen misschien wat dingen verbeteren om het voor iedereen duidelijker te maken", aldus Masi tegen onder meer RacingNews365.

In sommige gevallen minderen coureurs weliswaar snelheid in een gele vlag-situatie, maar klokken ze alsnog een tijd, wat kan leiden tot onenigheid. Het gebeurde Fernando Alonso bijvoorbeeld in Turkije. De coureur van Alpine reed tijdens de kwalificatie even in een zone met dubbele gele vlaggen. Hij zette vervolgens een rondetijd neer die vergelijkbaar was met andere coureurs en werd daarom op het matje geroepen bij de stewards. Alonso ontkwam alleen aan een straf omdat de stewards zagen dat zijn volgende ronde drie seconden sneller was.

Andere coureurs hadden hun vraagtekens bij die beslissing van de stewards. Alonso had immers wel een rondetijd gereden die vergelijkbaar was met de rest. Om die verwarring in de toekomst te voorkomen wordt er gedacht aan het invoeren van een nieuw systeem. In de nieuwe situatie zou de rondetijd van een coureur automatisch moeten worden afgepakt bij dubbele gele vlaggen. Masi is voorzichtig optimistisch over het nieuwe plan. "Op het eerste gezicht klinkt het als een goede oplossing, maar er moet nog over gepraat worden. Het staat op de agenda voor de vergadering van deze week", zei de wedstrijdleider na afloop van de Grand Prix van Turkije.

"We gaan kijken wat we in Austin doen. We hebben het eerder gedaan bij track limits. We moeten onderzoeken onder welke omstandigheden het nieuwe systeem het beste werkt, en ervoor zorgen dat er geen onbedoelde gevolgen zijn", legt Masi uit. De Australiër denkt dat het absoluut mogelijk is om in de Verenigde Staten al te experimenteren met dit nieuwe systeem. "Het is geen wijziging van het reglement. Het is in juridische term gewoon 'een test'. Dus we zullen er naar kijken en waarschijnlijk iets anders (dan de afgelopen keren, red.) proberen in Austin, daar zullen we zien hoe het werkt."

Ook interessant:

Coronel: "Verstappen en Red Bull niet meer zo oppermachtig"

Tom Coronel bekijkt de titelkansen voor Max Verstappen en Red Bull nadat duidelijk werd dat Mercedes de betere partij was op Istanbul Park. "Die voorsprong zijn we kwijt", aldus de Nederlands coureur. Bekijk de volledige video.

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Forbidden

Weddenschappen Fernando Alonso

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

3 reacties

Viaplay

Unibet
x
Max Verstappen De dag waar de F1-kampioen een jaar lang naartoe heeft gewerkt