Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Formule 1 moet in 2021 gridstrafvrij zijn

Formule 1 ondergaat een metamorfose in 2021 en daarbij streeft men naar het afschaffen van de bekritiseerde gridstraffen.

Formule 1-baas Ross Brawn heeft al meerdere keren aangegeven dat de Formule 1 in 2021 er anders uit gaat zien. Naast de invoering van een budgetplafond en andere auto's en motoren, wil Brawn ook een einde maken aan de gridstraffen. Die mening wordt gedeeld door Charlie Whiting. Waar voorafgaand aan het seizoen maatregelen zijn getroffen om de situatie omtrent gridstraffen te vereenvoudigen, vertelt de wedstrijdleider van de Formule 1 nu dat er een einde gemaakt moet worden aan alle vormen van gridstraffen. In gesprek met Motorsport.com vertelt Whiting dat de F1 van alle vormen van gridstraffen af moet: "Daar werken we naartoe."

De versnellingsbak moet in 2018 zes Grand Prixs meegaan, dit is om kosten te drukken. Als een versnellingsbak eerder kapot gaat volgt er een gridstraf van vijf plaatsen. Soms wordt bij crashes de versnellingsbak eveneens beschadigd, wat direct resulteert in een gridstraf. Deze regel is volgens veel coureurs, teams en fans een plaag voor de sport. De FIA en de Formule 1 realiseren zich dat het anders kan. Een voorstel is dat versnellingsbakken niet meer een aantal races mee moeten gaan, maar een X-aantal versnellingsbakken per seizoen gebruikt mag worden. Daarmee moet het aantal gridstraffen flink teruglopen. Whiting vindt het idee van een pool aan versnellingsbakken interessant: " Als we iets veranderen, moeten we net als met de motoren een pool creëren. Je mag dit seizoen drie motoren gebruiken voor het hele seizoen. Dit is een van de dingen die we overwegen voor 2021, want we hebben nog meer veranderingen in petto. Het wordt een uitgebreid pakket aan veranderingen."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"