Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Gasly doet een boekje open over zijn Red Bull-relatie met Marko

In een exclusief interview met RacingNews365, schijnt Pierre Gasly zijn licht op zijn werkrelatie met Helmut Marko en AlphaTauri-teambaas Franz Tost.

Pierre Gasly geeft toe dat hij het niet altijd eens is met hetgeen dat Helmut Marko zegt, maar hij waardeert de 'zeer directe' aanpak 'zonder filter' van de Red Bull-adviseur. De 78-jarige Marko overziet het Red Bull-juniorprogramma al twee decennia lang en werd in 2005 speciaal adviseur van het gelijknamige team toen ze in de Formule 1 stapten. Door de jaren heen bereikten Red Bull-junioren als Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz en Max Verstappen de top van de autosport, net als Pierre Gasly het onder de vleugels van Marko schopte tot de Formule 1. Er zijn genoeg succesverhalen, maar niet voor elke Red Bull-junior die de koningsklasse van de autosport wist te bereiken, verliep het even soepel in de Formule 1.

Gasly heeft respect voor Marko

Gasly heeft zelf al in de Red Bull-achtbaan mogen zitten toen hij in 2019 na twee seizoenen Toro Rosso naar het grote Red Bull-team werd gehaald als vervanger van Daniel Ricciardo, alvorens hij een half jaar later weer naar Toro Rosso terug werd gezet door Helmut Marko. Tweeënhalf seizoen later heeft hij zijn carrière weer terug opgebouwd en wacht hij op een nieuwe kans. Recent hintte Marko al op een mogelijke terugkeer van Gasly, die zelf ook al meermaals heeft aangegeven graag weer voor een topteam uit te komen. In een interview met RacingNews365 praat de Fransman over zijn relatie met de Red Bull-adviseur. "Ik kan goed met hem overweg. Helmut is recht voor z'n raap, en dat is goed, want er is geen filter. Het betekent niet dat ik het altijd met hem eens ben, maar wat ik wel waardeer en respecteer is dat hij altijd zijn mening deelt en altijd zegt wat hij denkt." Niet lullen, maar poetsen, dat lijkt bij Marko het devies. "Je verspilt geen tijd als je met hem praat, want je weet precies hoe je ervoor staat. Dat waardeer ik echt van hem", aldus Gasly.

Franz Tost

Een ander belangrijk figuur in Gasly's Formule 1-carrière is Franz Tost, zijn huidige teambaas bij AlphaTauri. De Fransman is ook over Tost erg te spreken. "Onze relatie is door de jaren heen veranderd. Ik weet nog in 2017, rond de Kerstdagen, toen ik na mijn eerste vijf races in F1 bij hem op kantoor kwam." "Toen vertelde hij me dat ik niet mocht genieten van de winterperiode, dat ik 24/7 met Formule 1 bezig moest zijn", zo lacht Gasly. "Het was een heel, heel diep gesprek met hem en ik kon merken dat hij heel erg toegewijd en gepassioneerd was. Daar hou ik wel van." Sindsdien is de relatie tussen de coureur en zijn teambaas alleen maar hechter geworden. "Daarna leerden we elkaar beter kennen. Hij leerde over mijn aanpak en de vrijheden die ik nodig heb, maar andersom leerde ik wat hij precies van mij verwachtte." "Uiteindelijk hebben we hetzelfde doel: we willen vooraan meestrijden en elk teamlid pushen. Op dit moment hebben we samen een goede visie en connectie. Ik vind het fijn om met hem samen te werken", aldus Gasly.

Red Bull-toekomst?

Gevraagd naar 2023 en verder, wil Gasly daar nog niet te veel bij stil staan. Eerst komt 2022 nog en wil hij met AlphaTauri zo goed mogelijk presteren. Op die manier kan hij de basis leggen voor een zitje bij Red Bull. "Als coureur moet je altijd zo goed mogelijk presteren met het materiaal dat je tot je beschikking hebt. Het is belangrijk dat je hard werkt, want daar werk je je hele leven voor: om de beste coureur te zijn die je kan zijn." "Natuurlijk is het belangrijk om daar de juiste tools voor te hebben en mijn doel is om races winnen. Daar moet je dan wel het materiaal voor hebben. Momenteel wil ik het beste maken van het materiaal dat ik nu heb, want als dat me lukt, dan kan dat het verschil maken voor mijn komende jaren", aldus de eenmalig Grand Prix-winnaar.

Viaplay
x
Alpine Drastisch besluit rond Ocon niet uitgesloten