Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Gasly heeft geen goed woord over voor de FIA: "Dan was ik gewoon dood geweest"

Een woedende Pierre Gasly hoopt dat de situatie met een kraanwagen op het circuit tijdens de Grand Prix van Japan nooit meer voor zal komen.

Na de start van de Grand Prix van Japan gebeurde er iets wat sinds 2014, sinds het overlijden van Jules Bianchi, eigenlijk al niet meer voor is gekomen in de Formule 1. In een regenrace stond een hijskraan op de racelijn, terwijl er nog 'gewoon' auto's op het asfalt reden. Onder deze auto's ook Pierre Gasly, die ver achter de rest van het veld aan reed na een pitstop. Gasly was woedend toen hij op hoge snelheid langs de kraan reed. Na afloop van de race blikt hij terug op het levensgevaarlijke incident en legt hij uit dat de situatie verkeerd, fout en respectloos is richting Jules en zijn nabestaanden. "We zijn Jules verloren. We zijn Jules, een geweldige gast en coureur, verloren vanwege de reden die we allemaal kennen. Acht jaar geleden op hetzelfde circuit in dezelfde weersomstandigheden mét een kraan." "Vandaag konden we een kraan niet eens in de grindbak zien staan, of op het circuit, en dat terwijl we op het asfalt waren? Daar begrijp ik helemaal niets van." De kraan stond op het asfalt om de bolide van Carlos Sainz op te ruimen. De Ferrari-coureur was een ronde eerder gecrasht. "Als ik de macht over het stuur op een vergelijkbare manier was kwijtgeraakt, dan had het niet uitgemaakt of de snelheid 200 of 100 was. Dan was ik gewoon dood, zo simpel is het."

Gasly: "Racen is al gevaarlijk genoeg"

De AlphaTauri-coureur vindt het belachelijk wat er is gebeurd in Japan. Uitgerekend op Suzuka, daar waar de fatale crash van Bianchi plaatsvond. "Ik begrijp het gewoon niet. Het is respectloos tegenover Jules, zijn familie en ons allemaal. We riskeren ons leven hier. We doen ons uiterste best, maar vragen in ieder geval om het veilig te houden. Het is al gevaarlijk genoeg." Na afloop van de race is Gasly vooral blij dat hij het na kan vertellen. "Ik ben erg dankbaar dat ik er nog ben en vanavond ga ik mijn familie en de mensen om mij heen bellen", zegt hij bij Sky Sports . "Ik passeerde de kraan op twee meter afstand en als ik twee meter meer naar links had gereden, dan was ik dood geweest."

Viaplay
x
Alpine Drastisch besluit rond Ocon niet uitgesloten