Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Formule 2

Ghiotto boekt felbevochten F2-zege, Latifi loopt in op De Vries

Na een prachtig duel met Nicholas Latifi in zijn voordeel te hebben beslist, heeft Luca Ghiotto voor de tweede maal dit Formule 2-seizoen een wedstrijd gewonnen. De 24-jarige Italiaan moest na de kwalificatie UNI Virtuosi-teammaat Guan Yu Zhou nog voor laten, om tijdens de race op zaterdag zijn Chinese collega naar de kroon te steken. Nyck de Vries werd zesde.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © FIA Formula 2

Op het historische circuit van Silverstone stonden de Formule 2-coureurs op de voorste twee startrijen gebroederlijk opgesteld: waar de voorste linie voor het team van UNI Virtuosi (Zhou en Ghiotto) was, daar mochten DAMS-coureurs Sergio Sette Camara en Latifi zich oplijnen op de tweede rij. Kampioenschapsleider en Formule 1-aspirant Nyck de Vries moest genoegen nemen met een zevende startplaats: de Nederlandse coureur van ART Grand Prix kwam er in de kwalificatie op vrijdag niet aan te pas.

Na geslaagde weekends in Monaco en Frankrijk en een keurig dubbel podium in Oostenrijk, moest De Vries voor de eerste keer in een paar races tijd terrein plaatsgeven ten opzichte van zijn grote rivaal Latifi. Waar de Canadees zich vanaf startplaats vier dankzij een goede strategie zelfs kon mengen in de strijd om de overwinning, daar kon De Vries zich niet ver naar voren opwerken. Het (zeer gezonde) verschil van 37 WK-punten is zodoende ietwat teruggelopen: De Vries scoorde immers acht punten, waar Latifi er achttien liet bijschrijven.

Dat Latifi, de testrijder van het Williams Formule 1-team, niet won, kwam door Ghiotto. De Italiaan stoof bij het doven van de startlichten uit zijn positie om teammaat Zhou direct de koppositie te ontfutselen. De strategie om één rondje later te stoppen voor nieuwe banden dan Latifi bleek echter een verkeerde: de Canadese rijder kon middels de undercut bijzonder dichtbij komen.

Rondenlang hielden Ghiotto en Latifi elkaar in de smiezen - meermaals werd er stuivertje gewisseld. Na een spannend duel op hoge snelheid, waarbij Latifi zelfs kortstondig de versnellingsbak van Ghiotto haast kon kussen, trok de Italiaan aan het langste eind. Latifi legde zich neer bij een tweede plaats, eentje die zoals gezegd een goede score oplevert voor de strijd om de F2-titel. Zhou completeerde het UNI Virtuosi-feestje door als derde over de meet te komen, Sette Camara werd vierde voor Jack Aitken.

Sean Gelael ging overigens niet van start op Silverstone: de Indonesiër, die op vrijdag nog een gridstraf opgelegd kreeg voor het van de baan rossen van een concurrent, liet om 'persoonlijke redenen' de hoofdrace verstek gaan.

De strijd om het F2-kampioenschap wordt vervolgd op zondagochtend, wanneer de sprintrace op het programma staat. Daarin start De Vries, vanwege het reglement van de omgekeerde startopstelling, als derde.

2 reacties

    Marko Formule 1-baas maakt vertrek officieel