Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Emilia-Romagna 2023

GP Imola komt in bijzonder lijstje van races die nooit gereden zijn

Het niet doorgaan van de GP Emilia-Romagna is zeker niet de eerste keer dat een race, die wel een plek op de kalender van dat jaar had, niet wordt verreden. Een overzicht.

Australia 2020
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Al in 1957 werden races die een plek hadden verworven op de kalender van de Formule 1 niet gereden. Het ging hierbij om de GP van Nederland, GP van België en GP van Spanje. Het niet doorgaan van deze races had een directe link met de Suez-crisis. Hierdoor werden de olieprijzen hoger en wilden organisaties teams minder startgeld geven. De teams waren hier niet blij mee en op het laatste moment werden de races afgelast.

Ook in 1969 ging er een streep door de GP van Spa-Francorchamps. Onder aanvoering van de latere wereldkampioen Jackie Stewart eisten de coureurs dat het circuit veiliger werd gemaakt. De organisatie wilde hier, mede door een geldkwestie, niet aan meedoen. Het werd de enige race in de historie van de Formule 1 die niet doorging vanwege een boycot van de coureurs.

Asfalt dat loslaat

In 1985 was het wederom in België dat een Formule 1-race niet doorging. Nu werd de race zelfs pas tijdens het weekend zelf afgelast. Wat was er aan de hand? Kort voor het raceweekend werd de bovenlaag van het circuit vervangen. Tijdens de trainingen op vrijdag lieten sommige gedeeltes los. 's Nachts werd er opnieuw aan het wegdek gewerkt, maar dit verergerde de situatie alleen maar. Een streep erdoor. Later dat jaar werd de race alsnog ingehaald.

Dit weekend wordt er in Italië niet gereden vanwege het noodweer, In 1995 was de eerste keer dat een race niet doorging vanwege een natuurverschijnsel. Op 16 april zou er in Japan worden gereden. Maar eerder dat jaar was er een vernietigende aardbeving rondom de stad Kobe. Hierdoor werd de race uitgesteld. In oktober van dat jaar werd er alsnog gereden, met Michael Schumacher als winnaar.

Arabische lente en oorlog in Oekraïne

In het voorjaar van 2011 was de wereld in de ban de de 'Arabische lente'. Een golf van protesten en revoluties in het Midden-Oosten. Ook in Bahrein. Daar stond de GP als opener van het seizoen gepland. Maar vanwege de aanhoudende protesten in het land werd nu de GP van Australië de start van het Formule 1-seizoen in 2011.

En dan is daar natuurlijk zeer recent de coronapandemie nog. In 2020 werd de kalender drastisch aangepast, nadat ter elfder uur de GP van Australië werd afgelast. Liefst dertien races die dat jaar eigenlijk zouden worden gereden, werden geschrapt, waaronder De GP van Nederland op Zandvoort Vietnam, Brazilië, Canada en Japan.

Het was voor het eerst sinds 1954 ook dat er in Monaco geen Formule 1-race plaatsvond. Een jaar later keerden de meeste races terug op de kalender, maar werden ook diverse races wederom afgelast in verband met de coronapandemie. De GP van China werd vanwege de maatregelen rondom het coronavirus zelfs tot en met 2023 elk jaar geschrapt.

In 2022 zou op 25 september de GP van Rusland in Sotsji worden gereden. Maar de FIA besloot deze te schrappen, na de Russische invasie in Oekraïne.

Formule 1 GP Emilia-Romagna 2023 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Analyse Vrees Verstappen komt uit: wat betekent het vertrek van Marshall voor Red Bull?