Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Oostenrijk 2023

GP Oostenrijk krijgt staartje: FIA onderzoekt 1200 mogelijke track limit-overtredingen

Ja, je leest het goed. 1200 mogelijke overtredingen zijn er gemaakt tijdens de GP van Oostenrijk. De FIA is na de race nog lang bezig met al deze gevallen onderzoeken.

Start Austria
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Update 21:45: Er is een nieuwe uitslag nadat er nog 12 straffen zijn uitgedeeld vijf uur na afloop van de GP van Oostenrijk. Hier is de nieuw uitslag te zien.

Tijdens het hele GP-weekend in Oostenrijk was het een groot track limit-feest. In de laatste twee bochten gingen de coureurs om de haverklap over de schreef. Het resulteerde in de kwalificaties in veel afgepakte ronden en op zondag zagen we tijdens de Grand Prix wederom veel overtredingen.

Het leidde tot verschillende straffen en onduidelijkheid. Na de race ging Aston Martin in protest, omdat vele coureurs volgens hen over de schreef waren gegaan en daar niet voor waren bestraft. Zo'n drie uur na de race komt de FIA met een update over de situatie, die ietwat beschamend is.

1200 gevallen

De autosportbond laat namelijk weten dat er nog volop wordt onderzocht welke coureurs wanneer en hoe vaak de track limits hebben overschreden. Er worden maar liefst 1200 mogelijke overtredingen onderzocht, die tijdens de race niet allemaal bekeken konden worden.

"De lay-out van het circuit zorgt ervoor dat de coureurs snel over de schreef gaan. Daardoor heeft zich een unieke situatie voorgedaan: alle potentiële overtredingen konden tijdens de race niet worden beoordeeld. Al voordat Aston Martin een protest indiende waren we begonnen met een uitgebreid onderzoek naar de track limit-overtredingen", zo schrijft een woordvoerder van de FIA.

"Tijdens de GP moest race control 1200 gevallen controleren van coureurs die mogelijk over de schreef waren gegaan. Zodra al die gevallen zijn gecontroleerd, zullen de resultaten worden geüpdatet", aldus de autosportbond.

Wijzigingen

De FIA roept het circuit in Oostenrijk op om actie te ondernemen. "Om in de toekomst problemen te voorkomen raden wij het circuit opnieuw aan om een grindbak te plaatsen bij het uitkomen van bocht negen en tien."

"We snappen dat dit misschien niet de logische oplossing is in combinatie met andere raceklassen die hier racen, maar in het verleden is dat een zeer effectieve stap geweest bij vergelijkbare problemen met bepaalde bochten en track limits", aldus de FIA.

Formule 1 GP Oostenrijk 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
FIA geeft uitleg over cruciaal safety car-moment met Norris in Miami