Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

GP van Italië en Emilia-Romagna langer op de F1-kalender? "Hebben al een akkoord"

De Grands Prix van Italië en Emilia-Romagna staan in ieder geval tot en met eind 2025 op de Formule 1-kalender. Volgens Angelo Sticchi Damiani, de president van de Italiaanse autosportbond, ligt er al een akkoord om de contracten te verlengen.

Verstappen Italy
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het circuit in Monza is al jaren gemeengoed in de Formule 1, terwijl Imola in 2020 terugkeerde op de kalender. In de coronaperiode werd er weer een Grand Prix van Emilia-Romagna georganiseerd en dat beviel goed, ook al ging de race dit jaar noodgedwongen niet door vanwege overstromingen in de regio. De beide circuits beschikken nog over een contract tot en met 2025, maar volgens Angelo Sticchi Damiani houdt het daar niet bij op.

"We hebben al een akkoord, het gaat om een kwestie van details", vertelt Damiani bij Gazzetta dello Sport. "Ter verduidelijking: het gaat hierbij om een akkoord voor de beide races in Italië, zowel Monza als Imola. We willen het contract met vijf jaar verlengen. Het zou een waanzinnige prestatie voor ons land zijn om tot en met 2030 twee Grands Prix te organiseren.”

Het krabbeltje mist nog

De contracten moeten nog wel ondertekend worden, stelt Damiani. "We willen voor het einde van 2024 een voorcontract ondertekenen. Voor Imola is de situatie duidelijker, omdat de verschillende partijen daar bezig zijn met het moderniseren van de paddock. Er komt onder andere een overkapping voor de pitboxen en een nieuwe structuur van de paddockclub. Voor Monza ligt het anders, omdat het circuit zich in een park bevindt en er extra regels gelden voor mogelijke veranderingen. Daarom moet er zowel met de gemeente Monza, de regio Lombardije en de gemeente van Milaan worden gesproken over hoe we de veranderingen aan gaan pakken.”

De president maant de FIA wel tot actie. "Het is belangrijk om alles voor 2025 te realiseren. Daar zijn een paar redenen voor. Er komen nieuwe verkiezingen voor het FIA-presidentschap aan, er komt een nieuw Concorde Agreement (inclusief financiële regels red.) en er zijn andere landen die ook een GP willen organiseren. Het is daarom nodig om tot en met 2030 zekerheid te krijgen."

Ook interessant:

In chaos zie je hoe goed Max Verstappen écht is

Hij was misschien wel de enige constante coureur, die met twee overwinningen naar huis ging. Juist als de chaos op z'n grootst is, weet je van één iemand dat hij sowieso het hoofd cool houdt: Max Verstappen.

Praat mee!

Viaplay
x
Vasseur Ferrari-teambaas zeer positief: "Dan kunnen we elk weekend met Red Bull vechten"